Nieuws/Buitenland
1016244
Buitenland

Zoon Chinese oud-veiligheidschef aangehouden

Zhou Bin, de oudste zoon van de vroegere Chinese veiligheidschef, is aangehouden en wordt mogelijk voor corruptie vervolgd. Dat meldde de in Hongkong verschijnende krant South China Morning Post vrijdag op basis van bronnen dicht bij het onderzoek. China heeft de arrestatie nog niet bevestigd.

Zhou Bin (41) zou zich onder meer hebben verrijkt bij onderhandelingen over de olievoorziening. Ook zou hij in de provincie Sichuan hebben gesjoemeld met geld. Hier was zijn vader Zhou Yongkang van 1999 tot 2002 provinciaal secretaris van de Communistische Partij. De vader was van 2002 tot en met 2007 minister van Openbare Veiligheid en daarna tot 2012 lid van het Permanente Comité van de Communistische Partij. Dat is de commissie van zeven personen die de belangrijkste beslissingen in China neemt.

Al meer dan een jaar wordt gespeculeerd dat vader Zhou voor de rechter moet verschijnen als verdachte in een corruptiezaak. De regering heeft daarover nooit iets gezegd, maar de afgelopen maanden zijn verscheidene oud-medewerkers van Zhou uit hun functie ontheven of is er een onderzoek wegens corruptie tegen hen op gang gebracht. Onder hen is de vroegere plaatsvervanger van Zhou als minister van Openbare Veiligheid, Li Dongsheng.