Nieuws/Binnenland
1016248
Binnenland

Overzicht zaken seksueel misbruik kinderen

De 40-jarige Michel S. uit Amsterdam is de verdachte in een nieuwe omvangrijke zedenzaak die vrijdag aan het licht kwam. Justitie verdenkt S. van misbruik van 400 kinderen. Hieronder een overzicht van een aantal eerdere geruchtmakende zaken van seksueel misbruik van kinderen in de afgelopen jaren.

  • Sytze van der V. moet in september 2008 de cel in wegens seksueel misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak wordt in 2009 landelijk bekend omdat burgemeester Rob van Gijzel hem na zijn vrijlating een gebiedsverbod voor heel Eindhoven oplegt. 
  • NRC Handelsblad en de Wereldomroep maken in februari 2010 bekend dat paters van de salesiaanse congregatie in het Don Rua-klooster in 's Heerenberg in de jaren 60 en 70 kinderen hebben misbruikt. Het bericht leidt tot een stroom aan meldingen bij het meldpunt voor seksueel misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK), Hulp & Recht in Utrecht. 
  • Zwemleraar Benno L. wordt in mei 2011 in hoger beroep veroordeeld tot 6 jaar cel voor seksueel misbruik van een groot aantal kinderen tijdens hun zwemles. Hij misbruikte tientallen zwakbegaafde meisjes. 
  • Lars van der H. krijgt in 2011 een celstraf van 24 maanden opgelegd wegens seksueel misbruik van zeven minderjarige jongens rond de leeftijd van 14 jaar. 
  • Een commissie onder leiding van Rieke Samson komt in het najaar van 2012 naar buiten met de resultaten van een onderzoek naar seksueel misbruik onder kinderen die tussen 1945 en 2010 door de overheid in een instelling of een gezin werden geplaatst. Er zijn 42 gevallen overgedragen aan het Openbaar Ministerie. 
  • De rechter veroordeelt de 28-jarige onderwijsassistent Stefan P. in juli 2013 tot 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij misbruikte een reeks kinderen, van wie een aantal bij een school voor blinde en slechtziende kinderen. Hij maakte ook slachtoffertjes bij onder meer een kinderdagverblijf en een scoutingvereniging. 
  • Lindenhout, een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp in Gelderland en Overijssel, krijgt in 2013 tientallen meldingen binnen over mogelijk seksueel misbruik in het voormalige Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen tussen 1975 en 1985. Ook acht oud-medewerkers melden zich met signalen van mogelijke misstanden. Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt de vermeende misstanden. 
  • Het gerechtshof in Amsterdam legt Robert M. eind april 2013 een straf op tot 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging. M. is veroordeeld voor ernstig misbruik van tientallen zeer jonge kinderen. Hij was jarenlang medewerker op Amsterdamse crèches en ook actief als privéoppas. Veel van het misbruik legde M. vast op beeld, dat hij via internet met andere pedofielen deelde. Robert M. gaat zijn veroordeling in de Amsterdamse zedenzaak aanvechten bij de Hoge Raad. 
  • Het OM komt in oktober 2013 naar buiten met de aanhouding van de 48-jarige Frank R. uit het Brabantse Cuijk, die in mei werd opgepakt. R. verleidde via het internet 295 meisjes tussen 10 en 17 jaar tot het verrichten van seksuele handelingen. Zeker 11 meisjes ontmoette hij in het echt en werden door hem lichamelijk misbruikt. Bij R. thuis worden 26.000 filmpjes en 144.000 foto's gevonden die hij via de webcam maakte van zijn slachtoffers.