Nieuws/Buitenland
1016249
Buitenland

Ex-lijfwacht Osama bin Laden kan vrijkomen

Een Jemenitische ex-bodyguard van wijlen al-Qaedaleider Osama bin Laden mag de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba na ruim 10 jaar verlaten. Dat is bepaald tijdens de eerste van een serie hoorzittingen die de Amerikaans regering houdt om de sluiting van Guantanamo te versnellen. Dat schrijven Amerikaanse media vrijdag.

Mahmud Mujahid (33) zou een terreurtraining hebben gekregen in een geheim kamp in Afghanistan. Volgens de Amerikaanse commissie vormt hij echter geen ernstige bedreiging meer voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wanneer en waarheen de Jemeniet wordt overgeplaatst. Mujahid zat sinds 2002 opgesloten in het detentiecentrum, maar is nooit aangeklaagd.

Guantanomo Bay

Van de 155 personen die nog in Guantanamo Bay vastzitten, kunnen er 77 het kamp verlaten, als een land hen wil opnemen. Zeventig anderen zullen waarschijnlijk nog voor een hoorzitting worden opgeroepen, waarin wordt bepaald of zij ook voor vrijlating in aanmerking komen. Enkelen, zoals Khalid Sheikh Mohammed, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York, zijn aangeklaagd en mogen het kamp niet verlaten.

Onlangs werden drie Oeigoerse Chinezen vrijgelaten en overgebracht naar Slowakije, dat had toegezegd deze moslims op te nemen.

Konstantin Dolgov, die in de Russische regering is belast met de mensenrechten, komt later deze maand naar Guantanamo Bay. Hij zei vrijdag dat hij de Rus Ravil Mingasov wil bezoeken die daar al meer dan 10 jaar vastzit.