Nieuws
1016278
Nieuws

Universiteit wil platgeslagen muggen hebben

Mensen die in de wintermaanden last hebben van huissteekmuggen kunnen de diertjes vanaf vrijdag opsturen naar de Wageningen Universiteit. Zelfs platgeslagen muggen zijn welkom. Onderzoekers willen weten of de wintermug, een 'tweelingzusje' van het zomerse plaagdier, een voor mensen schadelijke parasiet of virus bij zich draagt.

Gewone huissteekmuggen (Culex pipiens pipiens) houden een winterslaap. Maar er bestaat een naaste verwant van deze gewone mug, de Culex pipiens molestus, die in de winter actief blijft. Deze muggensoort blijkt vaker in Nederland voor te komen dan eerder werd aangenomen. Het dier heeft een voorkeur voor ondergrondse plekken, zoals het metrostelsel in Amsterdam.

West-Nijlvirus

Muggen kunnen het West-Nijlvirus overbrengen. Dat is volgens de universiteit in Nederland nog niet gebeurd, maar in andere Europese landen als Italië en Griekenland worden wel regelmatig besmettingen gemeld. Het is belangrijk om elke nieuwe muggensoort die zich in Nederland heeft gevestigd te onderzoeken op het eventueel overbrengen van exotische virussen, waardoor ze een gevaar voor de volksgezondheid kunnen zijn.

Besmetting

Een besmetting met het West-Nijlvirus verloopt meestal onschuldig, maar kan hoge koorts veroorzaken. Mensen ouder dan 50 jaar lopen een risico op encefalitis (hersenontsteking) of meningitis (nekkramp), die levensgevaarlijk kunnen zijn.

Wie een wintermug ontdekt, kan op muggenradar.nl lezen hoe het beestje naar het laboratorium kan worden gestuurd. Wereldwijd zijn er wel 3000 muggensoorten van verschillende geslachten. In Nederland zijn tot nu toe 37 soorten geteld, van wie er veel tot het geslacht huissteekmug behoren.