Nieuws/Binnenland
1016294
Binnenland

Israël ontbiedt ambassadeur Nederland om PGGM

Israël heeft de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, vrijdag ontboden over de terugtrekking van investeringen van het Nederlandse pensioenfonds PGGM uit vijf Israëlische banken. PGGM besloot daartoe wegens de banden van de banken met Joodse nederzettingen in de Palestijnse Gebieden.

Israël verwacht dat de Nederlandse regering volledig afstand neemt van het besluit van PGGM om zijn investeringen in de vijf grootste Israëlische banken terug te trekken.

Onacceptabel

Raphael Schutz, directeur-generaal op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft tegen de Nederlandse ambassadeur in Israël gezegd dat het besluit van PGGM onacceptabel is en op valse gronden werd genomen. Dat meldt het Israëlische ministerie in een verklaring.

Daarnaast verwacht Israël dat Nederland zich, „in de geest van de warme vriendschap tussen de twee landen”, nadrukkelijk uitspreekt tegen dit soort stappen, „die de relaties tussen Nederland en Israël alleen maar beschadigen”.

Op het matje

Het was de tweede keer in minder dan twee maanden dat de Nederlandse ambassadeur door Israël ontboden werd. In december werd Veldkamp door Israël op het matje geroepen wegens het besluit van het Nederlandse waterbedrijf Vitens zich terug te trekken uit een samenwerking met Mekorot, het nationale Israëlische waterbedrijf. Vitens brak met Mekorot, omdat het water levert aan Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Het ontbieden van een ambassadeur geldt in de diplomatieke wereld als een forse maatregel en een ernstig signaal.