Nieuws
1016296
Nieuws

Lijm fixt gebroken hart

Onderzoekers hebben een lijm uitgevonden die gebruikt kan worden om wonden aan het hart te repareren. Hechtingen en nietjes zouden hierdoor overbodig zijn.

De lijm is net zo sterk, maar het risico op complicaties is een heel stuk minder, beweren onderzoekers Jeffrey Karp (Harvard Medical School) en Pedro del Nido (Boston Children’s Hospital).

Nietjes en hechtingen kunnen problemen veroorzaken. "Het kan weefsel beschadigen. Daarnaast zijn bijvoorbeeld nietjes van metaal, dus ze moeten ook weer worden verwijderd" zegt Karp.

Hartslag

Om deze problemen op te lossen, wilden de onderzoekers een waterafstotende lijm gebruiken die snel zou verharden en waarmee zelfs een opening in een kloppend hart gesloten kan worden.

Proeven op varkens en muizen zijn veelbelovend. Zelfs wanneer de hartslag werd opgevoerd, hield de lijm stand. De lijm wordt hard, maar blijft wel elastisch. Ook bleek de lijm zeer geschikt om kapotte hartwanden en aderen te repareren. Dat is te lezen in het blad Science Translational Medicine.

Er is verder onderzoek nodig, voordat de lijm ook daadwerkelijk toegepast kan worden op patiënten. Dit zal zeker nog één tot twee jaar gaan duren.