Nieuws/Binnenland
1016321
Binnenland

Timmermans: besluit PGGM geen zaak overheid

Het besluit van pensioenfonds PGGM om zich terug te trekken uit een aantal Israëlische banken „is geheel aan het bedrijf, daar heeft de Nederlandse overheid niks mee te maken”, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Hij is niet direct benaderd door zijn Israëlische ambtgenoot over het besluit van PGGM en heeft zelf ook geen contact opgenomen. De Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv is eerder op de dag door Israël ontboden over de kwestie. De Israëlische regering wil dat de Nederlandse regering afstand neemt van het besluit dat Jeruzalem „onacceptabel” noemt en de relatie tussen beide landen beschadigd.

'Eigenstandige beslissing'

„In het gesprek heeft de Nederlandse ambassadeur een toelichting gegeven op het Nederlandse beleid met betrekking tot nederzettingen en benadrukt dat het recente besluit van PGGM een eigenstandige beslissing van het bedrijf betreft, zonder betrokkenheid van Buitenlandse Zaken”, liet het ministerie in Den Haag in een reactie weten.

Dat er inmiddels wordt gesproken over een „boycotsfeer”, kan Timmermans „niet zo goed plaatsen”. Het ontmoedigen van Nederlandse bedrijven om te investeren in de bezette Palestijnse gebieden is al jaren staand beleid, aldus de minister. Hij benadrukte opnieuw dat het kabinet tegen een boycot van en sancties tegen Israël is.