Nieuws/Binnenland
1016349
Binnenland

Puttens bedrijf kreeg gijzelaars vrij

De Nederlandse ex-gijzelaars Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen zijn vrijgekomen uit Jemen door onderhandelingen van het Veluwse bedrijf Restment, een wereldwijd opererend particulier onderzoeksbureau. Voor hun vrijlating is fors betaald.

Dit bevestigen meerdere bronnen. Het bedrijf zelf erkent betrokkenheid bij de kwestie, maar wil geen details geven. „Het was een private opdracht en dus kan ik de bevindingen niet in de publiciteit brengen”, zegt Restment-directeur Lenard Prins.

Inzameling

Restment werd ingeschakeld door de familie. Onder zeer vermogende Nederlanders is geld ingezameld om het losgeld te betalen, omdat de overheid geen fondsen wilde vrijmaken. Het stel zat zes maanden vast in de Jemenitische woestijn.

Directeur-eigenaar Prins reisde de afgelopen maanden veelvuldig naar het Midden-Oosten voor onderhandelingen. Prins is een oud-marechaussee en voormalig politieman, die in 1996 overstapte naar het bedrijfsleven.Restment heeft veel ervaring in onderhandelingen bij gijzelingen en is een vast contact in dergelijke crisissituaties voor Nederlandse autoriteiten, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gefrustreerd

Familieleden van de ontvoerde Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen waren gefrustreerd over het gebrek aan hulp van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de zes maanden durende gijzeling.

De Nederlandse Staat stelt altijd dat nooit losgeld wordt betaald aan gijzelnemers en dat niet met terroristen wordt onderhandeld.

Directeur Prins van Restment wil geen nadere details geven over de gijzelingszaak, die hij beëindigde: "Ik begrijp dat je wat wilt weten over het verhaal in Jemen. Om verschillende redenen is dat lastig. Het was een private opdracht en dus kan ik de bevindingen niet in de publiciteit brengen. De tweede reden is dat wij als bedrijf sowieso het beleid hebben om niet de publiciteit te zoeken. Ik vraag begrip voor mijn beroepscode."

Tijdens de persconferentie op Schiphol zei Spiegel na haar vrijlating niet precies te weten hoe de onderhandelingen zijn verlopen en of er losgeld is betaald. "Dat wil ik zelf ook graag weten", zei Spiegel. "Maar de vraag is of we daar ooit achter zullen komen." Bij een eerdere ontvoering van Nederlanders in Jemen in 2009 zou 325.000 dollar zijn betaald.

Belang

De woordvoerder van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) wil niets kwijt over de kwestie: "Wij doen nooit mededelingen over ontvoeringszaken. Dat is in het belang van mensen die nu ontvoerd zijn en van degenen die dat in de toekomst worden."

Gisteren zei Spiegel desgevraagd "eigenlijk nog steeds niet echt te weten" hoe de onderhandelingen zijn gegaan en de betalingen. "De afgelopen weken heb ik veel sociale dingen gedaan, maar nu is de tijd gekomen dat ik op onderzoek uit ga. De flarden informatie die ik heb, deel ik nog niet", aldus de journaliste.

Spiegel en haar partner Berendsen werden op 8 juni op klaarlichte dag ontvoerd. Uit een terreinwagen sprongen vijf gewapende mannen die hen dwongen in te stappen. Na zes maanden vastgehouden te zijn in de woestijn werden zij in de buurt van de Nederlandse ambassade vrijgelaten. Tijdens hun gijzeling werd een videoboodschap opgenomen om de druk te verhogen.

Die emotionele boodschap, waarin het stel zei te vrezen voor hun leven, bleek in scène te zijn gezet. In werkelijkheid werden ze goed behandeld door de woestijnstam die hen wilde ruilen voor geld. Spiegel werkte freelance voor de Wereldomroep, NOS en NRC Handelsblad. Haar opdrachtgevers waren ingelicht over de onderhandelingen door Restment, op voorwaarde van geheimhouding.