Nieuws/Binnenland
1016354
Binnenland

Eindigt partneralimentatie altijd door samenwoning?

Wie na een echtscheiding partneralimentatie ontvangt kan daar tot 12 jaar na de scheiding recht op houden. Maar gaat hij of zij opnieuw samenwonen dan vervalt het recht op alimentatie of is dat niet altijd zo?

Nee, in een aantal situaties moet de ex-echtgenoot, ondanks samenwoning, de partneralimentatie gewoon doorbetalen. Allereerst is het buitengewoon lastig voor de alimentatiebetaler om dit samenwonen te bewijzen. Daartoe moet hij of zij aantonen dat de ex een ‘affectieve relatie van duurzame aard’ heeft die meebrengt dat de nieuwe partners elkaar wederzijds verzorgen, met elkaar samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding voeren. Een hele mond vol. Zie dat maar eens aan te tonen. Dat betekent al snel werk voor detectives. Bedenk daarbij ook nog dat een latrelatie pur sang onvoldoende is om de alimentatiebetalingen te kunnen staken. De bewijslast vormt in dit soort zaken voor alimentatiebetalers een groot probleem.

 

Zelfs al staat de samenwoning vast, dan nog stopt de partneralimentatie niet altijd, bijvoorbeeld omdat dit is afgesproken bij de echtscheiding. Ex-echtgenoten kunnen namelijk – misschien in ruil voor wat anders – overeenkomen dat de alimentatieplicht voortduurt als de alimentatieontvanger gaat samenwonen.

Verder kunt u denken aan een samenwoning in de fase voorafgaand aan de echtscheiding. De echtscheiding is pas definitief als de uitspraak van de rechter waarin de echtscheiding is uitgesproken is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. (V)echtscheidingen kunnen lang duren. Indien de alimentatieontvanger in de periode voorafgaand aan inschrijving samenwoont, blijft de alimentatieplicht onverminderd bestaan. Pas als de ex ook na de officiële echtscheiding samenwoont met een nieuwe partner, komt de alimentatieplicht tot een einde. Dat is de mede de reden achter de ophef in de media over de voormalige breuk tussen Estelle Cruijff en Badr Hari. Estelle en Badr woonden weliswaar samen, maar Gullit en Estelle waren gedurende die periode nog niet officieel uit elkaar, zodat Estelle haar recht op partneralimentatie (als zij dat zou hebben) behield.

 

Op 20 december 2013 oordeelde de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2013:2058) in navolging van een eerdere uitspraak in 2001 dat ook als de alimentatieontvanger samenwoont met een nieuwe partner die nog gehuwd is, zij of hij haar of zijn alimentatieaanspraak behoudt. Bij sommige geleerden stuit deze restrictieve uitleg op weerstand, maar de Hoge Raad houdt duidelijk voet bij stuk. In alimentatieland blijft dus de realiteit dat partneralimentatie niet eindigt zolang de nieuwe partner waarmee de alimentatiegerechtigde samenwoont, nog gehuwd is.