Nieuws/Binnenland
1016359
Binnenland

Fel gevecht kou en dooi

Het wordt een spannende nieuwe week: grote vraag is of het winterkoud wordt in Nederland of dat het weer voorlopig nog gaat kwakkelen.

Er ontwikkelt zich in de langetermijnkaarten zeker aanvankelijk een fel gevecht tussen zachte en veel koudere luchtmassa's. De uitbraak van winterkou reikt tot boven Denemarken en het oosten van Duitsland. Daar gaat het streng vriezen en valt er ook op uitgebreide schaal sneeuw.

Bij ons wordt het stilaan kouder. We gaan van bijna 15 graden afgelopen maandag naar 5-6 graden in dit weekeinde. In de nachten naar zondag en maandag gaat het bovendien op meerdere plaatsen licht vriezen. Morgen en maandag volgt neerslag, vandaag en zondag blijven droge dagen met wat zon.

De rek is inmiddels uit de straalstroom die ons sinds november regen, wind en boterzacht weer bracht. Boven het noordoosten van Europa ontwikkelt zich krachtige hogedruk die aan een opmars begint. Het gevecht tussen de winterkou en dooi speelt zich begin volgende week nog net ten noorden en oosten van ons land af. In de nieuwe week wordt het bij ons stilaan wel steeds kouder. De spreiding in de langetermijnkaarten is enorm. Rond het midden van de nieuwe week ligt het kwik in Nederland vermoedelijk net boven nul, in de nachten net eronder.