Nieuws/Binnenland
1016360
Binnenland

Familie huisarts Tromp bedankt voor medeleven

De nabestaanden van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn hebben vrijdag in een advertentie in de Volkskrant hun dank uitgesproken voor de vele blijken van medeleven. Tromp pleegde vorig jaar zelfmoord nadat het Openbaar Ministerie een strafzaak tegen hem was begonnen. Tromp had met een grote hoeveelheid morfine en het kalmerende middel dormicum een doodzieke patiënt laten overlijden.

„Uit alle delen van het land en zelfs van over de grens kregen wij duizenden brieven, kaarten, e-mails en internetberichten van collega-artsen en anderen, vaak zeer persoonlijk van toon en getuigend van grote betrokkenheid”, schrijven de weduwe Tromp en haar kinderen.

Ernstige twijfels

De zaak van Tromp komt in augustus aan het rollen nadat een coassistente, die stage liep bij de huisarts, ernstige twijfels had geuit over de euthanasie bij haar stagebegeleider van het AMC in Amsterdam. Die kaart de handelwijze van Tromp aan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg die op haar beurt het Openbaar Ministerie op de hoogte stelt.

Tromp wordt op non-actief gesteld en van moord beschuldigd. Hij stort geestelijk in en belandt in een psychiatrische inrichting. Op 7 oktober maakt hij een einde aan zijn leven.

In de advertentie van vrijdag schrijft de familie: „Het is voor ons een troost te weten dat Nic de huisarts was die velen zich wensten en de held die altijd voor het belang van zijn patiënt durfde te kiezen.”