Nieuws/Binnenland
1016361
Binnenland

Kabinet hakt knoop door over bezoek Sotsji

Het kabinet wil vrijdag een knoop doorhakken over wie namens Nederland een bezoek brengt aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Dat bleek vrijdag uit de woorden van verschillende ministers.

Minister Edith Schippers (Sport) zei vrijdag voor aanvang van de ministerraad dat ze wat ze van de kwestie vindt „binnen”, in de ministerraad, zou gaan vertellen. „Dat wordt in het kabinet besproken, pas daarna kan ik er iets over zeggen.” Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dat hij „in elk geval niet” naar Sotsji gaat.

Boycot

Het kabinet is ondanks afzeggingen vanuit landen als Duitsland, Verenigde Staten en Frankrijk tegen een boycot van de Winterspelen. Timmermans vindt het beter om met Rusland in gesprek te blijven over de mensenrechten.

Regeringspartij de VVD is tegen een boycot en vindt dat koning Willem-Alexander moet gaan. Die speelt geen politieke rol en staat boven de partijen, aldus de liberalen. De SP stelde eerder dat de koning en premier Mark Rutte beter niet kunnen gaan. Een bezoek van Schippers is voor de SP wel aanvaardbaar. De PvdA vindt het belangrijk om met Rusland te blijven praten over mensenrechten en vertrouwt erop dat het kabinet een „passende vertegenwoordiging” stuurt.