Nieuws/Binnenland
1016362
Binnenland

Wethouder Wijk bij Duurstede mag even weg

Wethouder Carel van Gelder (VVD) van Wijk bij Duurstede mag zijn werk enkele weken neerleggen en daarna terugkeren. De andere wethouders en de gemeenteraad respecteren zijn wens om even in de luwte te blijven, nu hij sinds donderdag wordt genoemd in een hennepzaak die in Arnhem speelt.

Dat is besloten nadat het college en de raad Van Gelder donderdagavond aan de tand hadden gevoeld, zo maakte de gemeente vrijdag bekend.

Van Gelder, die tevens locoburgemeester is, zegt dat alle aantijgingen jegens hem onjuist zijn. Hij is geen verdachte in de hennepzaak, maar door de onderzoeksrechter in Arnhem als getuige in die zaak opgeroepen. Het Openbaar Ministerie bevestigde die lezing donderdag.

Volgens een verdachte in de zaak zou de Wijkse wethouder een wietkwekerij in Arnhem hebben bedacht en gefinancierd. De verdachte, die werd gearresteerd toen de politie de kwekerij ontdekte, zou geld krijgen als hij de betrokkenheid van de VVD'er zou verzwijgen. Omdat het zwijggeld uitbleef, stapte de stroman naar de krant. Hij zou documenten hebben waaruit de betrokkenheid van Van Gelder zou blijken.

De twee andere Wijkse wethouders nemen de taken van Van Gelder tijdelijk waar, aldus de gemeente.