Nieuws/Binnenland
1016374
Binnenland

Nieuwe aanpak slaapapneu

Patiënten met matige tot ernstige slaapapneu kunnen baat hebben bij een geïmplanteerd systeem dat de tongzenuw stimuleert tijdens de slaap.

Dit blijkt uit de klinische studie STAR (Stimulation Therapy for Apnea Reduction).

Nico de Vries, KNO-arts van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, ziet het systeem als een belangrijke stap in de behandeling van slaapapneu. De Vries opereerde 23 patiënten, het hoogste aantal binnen de studie. In totaal werden tijdens de studie wereldwijd 126 patiënten geopereerd in 22 ziekenhuizen. Het New England Journal of Medicine publiceert vandaag de resultaten van de trial.

Ademstop

Bij de patiënten die meededen aan de trial werd een klein apparaat geïmplanteerd dat ervoor zorgt dat het aantal ademstops per nacht drastisch afneemt. Ook het zuurstofgehalte in het bloed neemt toe. De deelnemende patiënten konden de standaardbehandeling met CPAP (behandeling met een pomp) niet verdragen, of hadden geen baat bij deze behandeling.

Het Inspire systeem monitort het ademhalingspatroon tijdens de slaap en houdt door middel van lichte stimulatie van de tongzenuw de luchtweg vrij. De Vries:  ''De resultaten zijn goed en overtuigend. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld tijdens de studie. Het unieke aan de ingreep is dat er geen weefsel wordt verwijderd. Het is bovendien geen pijnlijke behandeling. Patiënten kunnen direct weer eten en drinken, omdat er geen wond aan het slijmvlies in de keel of mond is.''

De resultaten van de studie liggen ter beoordeling bij het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).

Bedreiging

Mensen met slaapapneu hebben last van ernstige vermoeidheid, omdat zij fysiek en geestelijk niet uitrusten 's nachts. De aandoening kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Patiënten hebben bijvoorbeeld  een grotere kans op hoge bloeddruk, hartinfarct, herseninfarct en gewichtstoename. In Nederland lijdt gemiddeld een half miljoen mensen aan apneu. Vier van de vijf patiënten weten niet dat zij last hebben van slaapapneu en wijt aanwezige klachten aan andere oorzaken.