Nieuws/Binnenland
1016397
Binnenland

Kind te lang met auto naar school gebracht

Ouders brengen hun kinderen veel te lang met de auto naar de basisschool. Hierdoor leren kinderen niet goed omgaan met het verkeer en zijn ze slecht voorbereid op de fietstocht naar de middelbare school. Dat stelt Friso Metz van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) in dagblad Metro.

„Van alle kinderen op scholen woont zeker 90 procent op loop- of fietsafstand van school”, zegt Metz. „Toch wordt 1 op de 3 leerlingen met de auto gebracht.”

Gevaarlijk

Volgens Metz vinden veel ouders de route naar school toe te gevaarlijk. „Ouders vinden dat autoverkeer maar gevaarlijk en brengen daarom hun kind met de auto naar school. Dat levert juist al die auto's op.”

Beloning

Volgens Metz is het belangrijk dat het kind zelf graag wil fietsen. Hij stelt een beloningssysteem voor scholen voor: „Geef ieder kind dat loopt of fietst bijvoorbeeld een stickertje.”

Handige tips

Wil je jouw kind toch met de fiets naar school laten gaan, maar weet je niet waar je op moet letten? VROUW geeft je een aantal handige tips.

1. Veilige route

Kies voor de veiligste route en zorg dat dit de dagelijkse route wordt van je kind.

2. Oefenen

Is de weg naar school te gevaarlijk? Oefen de route dan samen en neem de verkeersregels aandachtig door. Fiets of loop eventueel de eerste tijd met je kind mee.

3. Bagage

Laat de bagage van je kind niet aan het stuur bungelen, maar zorg voor een stevige rugzak of fietstas.

4. Op tijd vertrekken

Ga ruim op tijd weg van huis. Zo hoef je niet te haasten en leert je kind op een rustige manier fietsen in het verkeer.

5. Veilige fiets

Zorg voor een veilige fiets met goede remmen, verlichting en de juiste hoogte van het zadel en stuur.

6. Vaker fietsen

Zorg dat je kind naast de dagelijkse fietstocht, vaker de fiets pakt. Zo doet het ervaring op in het verkeer.