Nieuws/Buitenland
1016406
Buitenland

Thais bedrijfsleven: blokkade kost miljoenen

Als betogers tegen de regering de blokkade van het verkeer in de Thaise hoofdstad Bangkok voortzetten, zal dat honderden miljoenen kosten. Daarvoor heeft de Kamer van Koophandel vrijdag gewaarschuwd. De instelling verwacht volgens de krant The Nation dat de schade bij twee weken blokkade 889 miljoen euro's zal bedragen en dat het bruto binnenlands product dan 0,2 punt zakt.

De betogers blokkeren sinds maandag voor onbepaalde tijd de wegen in Bangkok. Zij eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra. Die zou zich achter de schermen te veel laten leiden door haar broer Thaksin Shinawatra, die in 2006 als premier door het leger werd afgezet en in ballingschap in het buitenland woont.

Op 2 februari worden vervroegde verkiezingen gehouden. De regering zet die door, hoewel de nationale kiesraad haar had geadviseerd ze uit te stellen, omdat het in de huidige situatie „onmogelijk” zou zijn te garanderen dat de stembusgang eerlijk en vreedzaam verloopt. Meer dan twintig partijen hebben zich voor de verkiezingen aangemeld, maar de Democratische Partij, de belangrijkste oppositiepartij, doet niet mee.