Nieuws
1016433
Nieuws

Voorkom schulden!

In plaats van incassobureaus in te huren om jarenlang achter wanbetalers aan te zitten, zouden bedrijven en overheden beter kunnen voorkomen dat mensen in de schulden raken. Deze oproep komt opvallend genoeg van de incassobranche. Marktleider Intrum Justitia gelooft meer in het controleren van iemands betaalmogelijkheden vooraf.

Directeur Edwin Prevoo gaat zelfs zo ver door te zeggen dat hij zijn geld liever hiermee verdient dan met het najagen van wanbetalers die hoogstwaarschijnlijk toch niet in staat zijn aan hun verplichtingen voldoen. Op dit moment liggen er bij incassobureaus ruim 3,5 miljoen onbetaalde rekeningen ter waarde van 6 miljard euro.

Probleemgevallen

„Wij willen vooral bedrijven adviseren hoe ze nieuwe probleemgevallen kunnen voorkomen. Dus als Wehkamp iemand een televisie op afbetaling verkopen terwijl hij helemaal geen geld heeft. En als je bij Bol.com een boek wilt kopen, moet dat alleen mogelijk zijn zonder vooraf te betalen wanneer uit een check van je bankrekening blijkt dat er genoeg op staat. Zo niet, dan moet je alleen de betaalmogelijkheid Ideal krijgen. Er zijn onlinewinkels die al met dit systeem werken, maar lang nog niet iedereen doet het.”

Het incassobureau krijgt de steun van brancheorganisatie NVI. Jet Creemers – tot 1 januari voorzitter – zegt te weten dat de oproep controversieel is. Afgelopen jaar zat ze een bijeenkomst voor van overheden en bedrijven. Daarin stelde ze hen al voor het over een andere boeg te gooien door klanten veel vroeger te gaan waarschuwen voor betalingsachterstanden. De reacties aan de vergadertafel waren unaniem negatief. Tot Creemers teleurstelling.

„Als we dit goed zouden oppakken, dan weet ik zeker dat we over vijf jaar bijna geen schuldhulpverlening meer nodig zouden hebben”, aldus de vrouw die aan de wieg van de schuldhulpverlening stond. „De noodzaak voor verandering is er ook echt. Als je doorgaat op de huidige voet, dan wordt het overeind houden van de schuldhulp zo goed als onbetaalbaar.”