Nieuws/Binnenland
1016455
Binnenland

NIEUWS

Geschiedenis op de kop na vondst wrak

De geschiedenisboekjes over de ontdekking van Nieuw-Zeeland kunnen mogelijk de prullenbak in na de vondst van een scheepswrak in een drooggevallen deel van Kaipara Harbour, dat volgens wetenschappers behoorde tot de VOC-vloot.

Deskundigen leiden uit het gebruikte tropisch hardhout en de aanwezigheid van koper op de romp af dat het diep onder zand gelegen wrak een Nederlands schip moet zijn dat is gebouwd om en nabij het jaar 1705 en kort daarop in de vaart is genomen.

Abel Tasman

De ontdekking plaatst een bom onder de tot nu toe aangehangen theorie over de ontdekking van Nieuw-Zeeland. Historici gingen er tot nu van uit dat het land in 1642 voor het eerst werd bezocht door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie.

Zeebodem

Na zijn vertrek zouden er tot de komst van James Cook in 1769 geen buitenlandse bezoekers meer zijn geweest. De vondst van het wrak geeft aan dat dat mogelijk niet klopt. Het ruim 25 meter lange en 7 meter brede scheepswrak stak al in 1982 een deel boven de zeebodem uit, waarna het werd ontdekt door een mosselvisser.

Planken

Hij nam enkele planken mee en schonk deze aan een museum in Dargaville.Dit kon de scheepsdelen pas onlangs met de modernste technieken analyseren. Ruim dertig jaar later is de locatie drooggevallen en is het schip bedekt met elf meter zand. Lokale wetenschappers maken plannen voor een berging.Daarop is ook het wachten voor de Nederlandse Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Informatie

Maritiem archeoloog Martijn Manders noemt de vondst ’een leuk verhaal, dat echter allerminst tot vergaande conclusies mag leiden’. „De aanwezigheid van koper op de romp is niet genoeg om het wrak tot Nederlands schip te benoemen. Er is veel meer informatie nodig om met de geschiedenis op de loop te gaan.”