Nieuws/Binnenland
1016464
Binnenland

Had bestuur MST ex-neuroloog moeten stoppen?

Had het voormalige bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) eerder moeten optreden tegen ex-neuroloog Ernst Jansen? Op die vraag geeft het Medisch Tuchtcollege in Zwolle vrijdag antwoord. Letselschade-expert Yme Drost had de oud-bestuurder en de oud-bestuursvoorzitter van het MST gedaagd. Hadden zij eerder ingegrepen toen Jansen fouten maakte, dan was volgens hem het leed van de vijf ex-patiënten die hij vertegenwoordigt, ontzaglijk veel kleiner geweest.

Eind 2003 werd Jansen na een reeks incidenten op non-actief gezet. Hij had bij meerdere patiënten verkeerde diagnoses gesteld, met verregaande gevolgen. Ook bleek de neuroloog - die voorheen als een van de besten in zijn vak bekendstond - zwaar verslaafd te zijn aan slaappillen.

Strafzaak

Rond de voormalige neuroloog spelen en speelden momenteel veel zaken. December vorig jaar oordeelde de tuchtrechter dat Jansen aantoonbaar fouten heeft gemaakt bij zijn vroegere patiënten en daarom nooit meer zijn beroep als neuroloog mag uitoefenen. Ook loopt er een strafzaak tegen hem, waarin 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf is geëist. Volgende maand volgt de uitspraak.

En naast het ex-bestuur van het MST moet ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg zich voor de tuchtrechter verantwoorden. Dat gaat in april gebeuren. Ook volgt er misschien nog een strafrechtelijke procedure tegen het voormalige bestuur van het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie laat in maart van dit jaar weten of dat gaat gebeuren.