Nieuws
1016665
Nieuws

Asbest in oven van broodfabriek Bakkersland

Het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen. Het brood lag al bij het distributiecentrum van een supermarkt, meldt het tv-programma Zembla donderdag. De afgelopen jaren zou vaker asbest zijn vrijgekomen, in bakkerijen in Wateringen (2011), Waalwijk en Zwanenburg (2013).

Asbest wordt als isolatiemateriaal gebruikt in oude, industriële broodovens. Volgens een voormalige voorzitter van de ondernemingsraad was er geen geld om die te vervangen. Bakkerijen worden volgens hem afgeknepen door supermarkten. „De supermarkten willen niet meer betalen dan ze nu doen. Anders konden alle ovens vernieuwd worden.” Het bakkersbedrijf levert onder meer aan Jumbo en Albert Heijn.

Asbest kan kanker veroorzaken en wordt tegenwoordig niet meer toegepast, maar in veel bakkerijen staan nog ovens waar asbestplaten en asbestkarton in verwerkt zijn. Het vervangen van die ovens gaat volgens Bakkersland zeker 2 jaar duren. Volgens het bakkersbedrijf is er geen brood met asbest in de schappen van de supermarkt terecht gekomen en veroorzaakt Zembla onnodig onrust over de bereiding van brood door de bakkerijen.

Gevaarlijk

In Zembla, dat donderdagavond wordt uitgezonden, stelt het concern tevens dat consumenten geen gevaar lopen, omdat het eten van asbest niet gevaarlijk zou zijn.

Er is echter onvoldoende bekend over de gevolgen van de consumptie van asbest om te zeggen dat het veilig of onveilig is. Dat zegt longarts Joachim Aerts van het Erasmus MC donderdag. Maar, er is volgens de arts ook niet bewezen dat het ongevaarlijk is. Daarom 'moet je niet willen' dat er er asbest in bakkersovens zit, aldus Aerts.