Nieuws/Buitenland
1016723089
Buitenland

Afzegging staatsbezoek ’schoffering’

Denemarken is witheet op Donald Trump

KOPENHAGEN - Dat Donald Trump het staatsbezoek aan Denemarken heeft afgezegd omdat Groenland niet te koop is, heeft geleid tot verontwaardigde reacties in Kopenhagen.

Een geplande ontmoeting tussen Trump en de premier van Denemarken gaat niet door, liet Trump dinsdag weten op Twitter. Dat komt omdat ze niet wil praten over de verkoop van Groenlang. Zodra premier Frederiksen wel wil praten, kan de ontmoeting plaatsvinden, aldus Trump.

De president heeft eerder toegegeven dat hij interesse heeft in het kopen van Groenland, een enorm eiland met circa 58.000 inwoners met een autonome status binnen het koninkrijk Denemarken, in navolging van onder meer voorganger Harry Truman.

De regering houdt zich op de vlakte, maar politieke leiders in het parlement reageren vol ongeloof. „De werkelijkheid heeft de fantasie ingehaald”, zegt Morten Østergaard van de partij Radikale Venstre. „Dit geeft aan waarom het belangrijker is dan ooit om EU-landen als onze belangrijkste bondgenoten te beschouwen. De man is ontoerekeningsvatbaar.”

Truman

Frederiksen zei onlangs al tijdens een bezoek aan het eiland dat geen sprake kan zijn van een verkoop aan de VS. „Groenland is niet te koop. Groenland is niet Deens. Groenland is Groenlands”, aldus de Deense premier volgens een lokale krant. „Ik blijf maar hopen dat dit niet serieus is bedoeld”, zei ze toen.

Politici witheet

Rasmus Jarlov van De Konservative bestempelt het optreden van Trump als „beledigend” ook omdat hij denkt dat delen van Denemarken te koop zijn. De tweede man van Danske Folkeparti ziet geen gronden waarom Trump überhaupt nog welkom zou zijn. „We hebben wel andere dingen te doen.”

Oud-premier Helle Thorning-Schmidt veegt eveneens de vloer aan met Trump. „Dus de president van de Verenigde Staten heeft zijn bezoek aan Denemarken afgezegd omdat het geen interesse had te praten over de verkoop van Groenland? Is dit een grap of zo? Diep beledigend voor het volk van Groenland en Denemarken”, twitterde ze.

Koningshuis

Hoewel het initiatief vanuit de politiek kwam, is het afzeggen van het bezoek ook een schoffering van het Deense koningshuis die de uitnodiging aan Trump en zijn vrouw Melanie had gestuurd. „Het komt als een verrassing. Meer hebben we niet te zeggen over deze zaak”, aldus een woordvoerster van het hof koeltjes tegen de publieke omroep DR.