Nieuws/Buitenland
1016797584
Buitenland

’Hij stierf als een hond, als een lafaard’

Trump bevestigt dood IS-leider Baghdadi bij actie VS

Zo bekeek Trump hoe IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi aan zijn einde kwam.

Zo bekeek Trump hoe IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi aan zijn einde kwam.

Washington - De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een toespraak bevestigd dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is omgekomen tijdens een operatie van speciale Amerikaanse eenheden in het noordwesten van Syrië. Hij zei dat ook een aantal medestanders van de IS-leider is gedood. Onder hen zou de woordvoerder van de terreurorganisatie zijn, Abu al-Hassan al-Muhajir.

Zo bekeek Trump hoe IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi aan zijn einde kwam.

Zo bekeek Trump hoe IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi aan zijn einde kwam.

Amerikaanse ’special forces’ voerden de operatie in de nachtelijke uren uit. Volgens Trump kwam een „groot aantal” IS-strijders tijdens de operatie om het leven. Onder de Amerikanen vielen geen doden of gewonden.

Het Witte Huis plaatste foto’s op Twitter van hoe Trump en zijn team de beelden van de operatie in Syrië, waarbij Baghdadi om het leven kwam, bekeken.

Al-Baghdadi kwam aan zijn einde nadat hij een tunnel in was gevlucht, zei Trump. „Hij had drie van zijn kinderen met zich meegenomen. Hij leidde ze naar hun dood, want hij bracht zijn vest tot ontploffing en doodde daarmee zichzelf en de drie kinderen.” Elf jonge kinderen werden ongedeerd uit het huis gehaald.

„Deze schurk die zo zijn best deed om anderen te intimideren, was angstig en in paniek in zijn laatste momenten”, aldus Trump vanuit het Witte Huis in Washington.

„Deze schurk die zo zijn best deed om anderen te intimideren, was angstig en in paniek in zijn laatste momenten”, aldus Trump vanuit het Witte Huis in Washington.

Angstig en in paniek

„Deze schurk die zo zijn best deed om anderen te intimideren, was angstig en in paniek in zijn laatste momenten”, aldus Trump, die Al-Baghdadi onder meer een „lafaard” noemde. „Hij stierf als een hond, hij stierf als een lafaard.” Door zichzelf op te blazen was het lichaam van Baghdadi verminkt, maar uit een DNA-test bleek dat het inderdaad om de IS-leider ging.

De Amerikanen zetten bij de jacht op Baghdadi in de tunnel ook militaire honden in. Een van die honden raakte gewond.

Bij de operatie werd ook „gevoelige informatie” buitgemaakt, onder meer over de organisatie van IS en toekomstige plannen, aldus Trump.

Tekst loopt door onder de tweet.

De president liet weten dat de VS enkele weken geleden hadden getraceerd waar Baghdadi verbleef. Hij zei dat Syrië, Rusland, Turkije, Irak en de Koerden in de regio steun hebben gegeven bij het opsporen van Baghdadi.

Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi

Leiders feliciteren VS met doden Baghdadi

Verschillende regeringsleiders hebben de Verenigde Staten gefeliciteerd met het uitschakelen Al-Baghdadi.

„De dood van Baghdadi is een belangrijk moment in onze strijd tegen terrorisme, maar de strijd tegen het kwaad van IS is nog niet voorbij”, zei de Britse premier Boris Johnson op Twitter. „We zullen blijven samenwerken met onze partners om voor eens en voor altijd een eind te maken aan de moorddadige, barbaarse activiteiten van IS.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu feliciteerde president Trump met de indrukwekkende actie die heeft geleid tot de dood van de IS-leider. „Dit toont onze gedeelde motivatie, van de Verenigde Staten en alle vrije landen, in de strijd tegen terreurorganisaties en terreurstaten. Deze prestatie is een belangrijke mijlpaal, maar de rest van de campagne ligt nog voor ons.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde de dood van Bagdhadi een keerpunt in de strijd tegen terrorisme. Volgens Iran betekent het zeker niet het einde van IS en diens ideologie. „Jullie hebben net je eigen creatie gedood”, zei de minister van Informatie, die de dood van Baghdadi niet zo bijzonder vond.

De Syrische Koerden van SDF noemen de operatie „het resultaat van een nauwe samenwerking.” Leider Mazloum Abdi van de SDF waarschuwt voor vergeldingsacties van IS. „Slapende cellen zullen wraak zoeken voor Baghdadi’s dood.”

Ook de woordvoerder van terreurorganisatie IS, Abu al-Hassan al-Muhajir, zou gedood zijn tijdens de gezamenlijke operatie van Koerden en Amerikaanse troepen in noord-Syrië. De door Koerden geleide SDF-milities zegt dat Muhajir was gelokaliseerd in het grensstadje Jarablus. Volgens commandant Mazloum Abdi van de SDF was de actie een vervolg van de operatie waarbij IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi was gedood.

Van de IS-woordvoerder was weinig meer vernomen sinds het instorten van het kalifaat van IS in oktober 2017. Afgelopen maart dook er een audiobericht van hem op, waarin Muhajir opriep tot vergelding na de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland.

Kop van de slang eraf

Met de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is „de kop van de slang eraf.” Dat stelt minister van Defensie Ank Bijleveld, in reactie op de dood van de leider van Islamitische Staat.

Al-Baghdadi’s dood is „weer een mijlpaal in de strijd” tegen IS, aldus Bijleveld, „waar onze mannen en vrouwen jarenlang een belangrijke bijdrage aan leverden.” De strijd tegen IS gaat door, „om terugkeer te voorkomen.”

Blok, minister van Buitenlandse Zaken, noemt de dood van Al-Baghdadi wel „goed nieuws voor de vele slachtoffers van hun terreur, maar ook voor de veiligheid van Europa en Nederland.” Maar, merkt Blok op, „de dreiging is nog niet voorbij. Daarom blijft Nederland bijdragen aan de strijd en aan gerechtigheid.”