Nieuws/Buitenland
1017203
Buitenland

Olie weggepompt; milieuramp Marokko voorkomen

Het Nederlandse bedrijf Boskalis is erin geslaagd om ruim 5000 ton olie uit het gekapseisde schip Silver bij Marokko weg te pompen. Dat heeft het bedrijf dinsdag gemeld. Daarmee is een milieuramp voorkomen. Het schip liep 23 december vast voor de Marokkaanse kust en kapseisde.

Het schip lag dwars op de golven waardoor de kans op schade en lekkages groot was. Marokko vreesde voor een ecologische ramp, waarbij zowel de Marokkaanse kust werd bedreigd als de Canarische eilanden. Marokko hielp de hulp van Boskalis in toen eerdere pogingen om het schip vlot te trekken mislukten.

Nu de tanker leeg is, kijken de bergers naar de mogelijkheden om die alsnog vlot te trekken. De eerste twee pogingen mislukten omdat het schip in te ondiep water ligt. Het wachten is nu op het eerstvolgende springtij, naar verwachting 13 of 14 januari. Vooralsnog lijkt het schip geen grote schade te hebben opgelopen. De verwachting is dan ook dat het, als het eenmaal is losgetrokken, op eigen kracht de haven van Tan-Tan binnen kan varen.