Nieuws/Binnenland
1017601
Binnenland

Op stap met de zus van Sarah Palin

Je kunt het zomaar treffen dat je een dagtocht boekt in Anchorage en dat je gids niemand minder is dan de zus van Sarah Palin! De running mate van John Mc.Cain tijdens de presidentsverkiezingen van 2008, waarbij het duo verloor van Barack Obama, is ongetwijfeld de beroemdste Alaskaan ter wereld.

Haar oudere zus heet Heather, die in het dagelijks leven lerares is op een school voor kinderen met leerproblemen. ’s Zomers werkt ze als freelance gids. Vandaag neemt ze ons en enkele andere toeristen mee naar Girdwood, een wintersportdorpje in de bergen buiten Anchorage. We lunchen bij de Bake Shop en nemen bij het Alyeska Resort de kabelbaan de berg op waar we tot onze knieën in de sneeuw staan en uitkijken over het spectaculaire landschap.

In de buurt is ook het Alaska Wildlife Conservation Center, een opvang voor grizzly- en zwarte beren, elanden en muskusossen (www.alaskawildlife.org). Met de boot maken we vervolgens een sprookjesachtige tocht over een bergmeer naar Portage Glacier (www.portageglaciercruises.com).

Onderweg vertelt Heather honderduit over haar leven in Alaska, waar ze op jonge leeftijd met haar ouders, twee zussen (onder wie Sarah) en een broer naartoe verhuisde. Over haar beroemde zus praat ze niet graag, maar ze wil wel kwijt dat alle vrouwen in de familie met Kerst steevast worden getrakteerd op sieraden, die gemaakt zijn van het goud dat haar vader en broer vinden bij ‘hun’ riviertje op het Kenai Schiereiland.

Goudzoekersdorp

“Mijn vader is een echte out-door-man. Zijn huis is net een natuurhistorisch museum. Het is tot de nok toe gevuld met zelf-geschoten beren en elanden, geweien, dierenhuiden en fossielen,”vertelt ze,”en met zijn liefde voor de wildernis, en daar hoort ook jagen en vissen bij, zijn we als kinderen natuurlijk besmet.” Heather houdt –net als haar hele familie- van het Kenai Schiereiland en ze geeft de lezers van de Reiskrant graag nog een paar persoonlijke tips mee.

“Ga naar Hope, een oud goudzoekersdorp niet ver van de Seward Highway en als je in Seward bent mag je de Exit Glacier (www.nps.gov/kefj/planyourvisit/exit-glacier.htm) en het Alaska Sealife Center met tientallen papegaaiduikers (www.alaskasealife.org) eigenlijk niet missen.” Heather lacht hard. “Gelukkig is het in Alaska ’s zomers bijna 24 uur licht, zodat je tijd genoeg hebt om alles te doen!”