Nieuws/Buitenland
1017741188
Buitenland

Schutter opent vuur op winkelend publiek

Zeker 20 doden bij bloedbad El Paso

Bewakingsbeelden van de vermoedelijke schutter in het winkelcentrum.

Bewakingsbeelden van de vermoedelijke schutter in het winkelcentrum.

EL PASO - Zeker twintig mensen zijn omgekomen bij de schietpartij in een filiaal van supermarkt Walmart in El Paso. Dat heeft de gouverneur van Texas bekendgemaakt. Nog eens 26 mensen raakten gewond. De dader is opgepakt, en werkte waarschijnlijk alleen.

Bewakingsbeelden van de vermoedelijke schutter in het winkelcentrum.

Bewakingsbeelden van de vermoedelijke schutter in het winkelcentrum.

Officieel wil de politie het niet bevestigen, maar verschillende Amerikaanse media melden dat de 21-jarige Patrick Crusius de dader is. Hij is na de schietpartij gearresteerd door de politie. Hij zou zich zonder geweld over hebben gegeven. Crusius is een blanke inwoner van de Texaanse plaats Allen.

Haatmanifest

De politie onderzoekt of Crusius een racistisch motief had voor het bloedbad. Een anti-immigratie-manifest dat op internet opdook, wordt aan hem gelinkt. Hij zou zich volgens Amerikaanse media in het manifest achter de aanslag op moskeegangers in Christchurch hebben geschaard.

Het manifest stond al bijna twintig minuten online voordat de politie een telefoontje kreeg over de schietpartij.

El Paso is een van de grootste steden van Texas en ligt pal aan de Mexicaanse grens. In El Paso wonen veel hispanics. De politie kan de authenticiteit van het manifest nog niet bevestigen.

Lees verder onder de foto

Op het moment van de aanslag waren er zo’n 3000 mensen aan het winkelen.

Op het moment van de aanslag waren er zo’n 3000 mensen aan het winkelen.

Automatisch wapen

Crusius liep rond half elf ‘s ochtends met een automatisch wapen in de aanslag de parkeerplaats van de Walmart op en opende het vuur. Op beelden van beveiligingscamera’s is te zien dat de schutter met oorbeschermers op de Walmart binnenloopt en zoekend om zich heen kijkt.

Er waren op het moment van de schietpartij tot wel drieduizend mensen in de Walmart in El Paso. Het was er druk vanwege het begin van het nieuwe schooljaar. Veel gezinnen waren er op zoek naar nieuwe schoolspullen.

Bloed

Meteen na de aanslag riep het lokale ziekenhuis op om bloed te geven. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Er stonden lange rijen om te doneren. Toen de bloedbanken het niet meer aankonden, verschenen er mensen met water en eten voor de mensen die in de rij stonden.

President Trump noemt de schietpartij “tragisch”en “een laffe daad.” Hij veroordeelt de schietpartij. “Er zijn geen redenen te verzinnen die het doden van onschuldige mensen rechtvaardigt. Melania en ik zenden onze welgemeende gedachtes en gebeden naar de fantastische mensen in Texas.”

Het bloedbad in El Paso is de dodelijkste Amerikaanse schietpartij sinds november 2017. Toen schoot een man 26 mensen in een kerk in Sutherland Springs neer. Een paar dagen geleden opende nog iemand het vuur tijdens een foodfestival in Californië. Daar kwamen drie mensen bij om, en raakten 12 mensen gewond.

Op sociale media verschenen video’s waarop meerdere neergeschoten slachtoffers zijn te zien. „Het was een angstige situatie”, zegt een ooggetuige op CNN. Op het moment van de schietpartij waren er veel kinderen in het winkelcentrum. Ziekenhuizen in de regio zetten alle zeilen bij om de enkele tientallen slachtoffers te helpen.

Tragedie

„Dit is een tragedie waarvan we nooit hadden gedacht dat het zou gebeuren in El Paso”, zei burgemeester Dee Margo op nieuwszender CNN.

Supermarkt Walmart zegt in een verklaring ’in shock’ te zijn. „We bidden voor de slachtoffers, de gemeenschap en onze medewerkers, evenals de eerste hulpverleners. We werken nauw samen met wetshandhavers en zullen waar nodig updaten.”

Bent u in El Paso? App naar onze whatsapp tiplijn of zet het nummer in je telefoon: +31 613650952.