Nieuws/Buitenland
1018004
Buitenland

Chodorkovski in Zwitserland gearriveerd

De Russische ex-oliemiljardair Michail Chodorkovski is zondag uit Berlijn vertrokken en in Zwitserland aangekomen. Dat heeft zijn woordvoerder gemeld. Chodorkovski reisde per trein samen met zijn familie. Hij kreeg afgelopen maandag een tijdelijk visum voor Zwitserland, waarmee hij ook naar de 26 Schengenlanden kan reizen. Het verblijfsdocument is 3 maanden geldig.

In Zwitserland gaan de tweelingzoons van de op 20 december vrijgelaten Kremlincriticus naar school. Ook zijn vrouw woont daar, maar zijn dochter Anastasia woont in Moskou. Het is onzeker of Chodorkovski van plan is zich blijvend in Zwitserland te vestigen. Volgens Zwitserse media heeft hij een groot deel van zijn vermogen bij banken in dat land ondergebracht. De hoogste Zwitserse rechtbank maakte in 2004 een einde aan de blokkade van de tegoeden. Die waren op verzoek van de regering in Moskou bevroren.

Chodorkovski (50) kreeg na 10 jaar in de gevangenis gratie van de Russische president Vladimir Poetin. De oud-oliemagnaat reisde daarna meteen naar de Duitse hoofdstad Berlijn.