Nieuws/Binnenland
10181
Binnenland

Ontuchtpleger mocht pleegkinderen opvangen

AMSTERDAM - De eerder veroordeelde Paul van M. kon vijf jaar terug toch gewoon starten met de opvang voor pleegkinderen. De man werd al twintig keer veroordeeld voor onder meer seksueel misbruik. Ook bij de opvang van de pleegkinderen ging het mis.

Dat schrijven AD en Gelderlander naar aanleiding van eigen onderzoek.

De man staat vandaag in Duitsland voor de rechter omdat hij wordt verdacht van verkrachting van een 22-jarige Syrische asielzoekster.

M. moest uit huis geplaatste kinderen een ’veilige en geborgen woonomgeving’ bieden. Met zijn 17 jaar jongere partner runde hij het ’gezinshuis’, waar een van de kinderen door hem zou zijn misbruikt. Na een veroordeling in hoger beroep, ging hij in cassatie, waardoor de zaak nog loopt.

Het misbruikverleden van ’pleegvader’ M. was volgens jeugdbescherming Gelderland niet bekend. Pactum jeugd- en opvoedhulp, volgens de jeugdbescherming verantwoordelijk voor de screening, zegt dat bij plaatsing vaak niet gescreend wordt. „In 95 procent van de gevallen gaat het dan om een acute plaatsing van kinderen bij een aspirant pleeggezin dat nog niet gescreend is”, zegt manager Ronald Eckringa.

Juriste en orthopedagoog Marianne Vlamin, vertrouwenspersoon voor pleeggezinnen, is niet verbaasd dat screening er bij acute situaties bij inschiet. „Voor kwaadwillenden is het een koud kunstje om een pleegzorginstelling om de tuin te leiden bij crisisplaatsingen.”