Nieuws/Binnenland
1018286
Binnenland

Installatie drinkwatersysteem

Het eerste systeem installeren is altijd het lastigst. En omdat je simpel moet beginnen, hebben we gekozen voor het drinkwatersysteem. Geen rocketscience, maar je moet wel rekening houden met een paar dingen.

We beginnen bij de tank. Het gemakkelijkst, het goedkoopst en dus ook het handigst is een kunststof tank. Maar hoe groot moet ie zijn? Dan moet je met twee dingen rekening houden:

1) hoeveel ruimte heb je voor de tank?

2) hoeveel water verbruik je aan boord?

Om met het laatste te beginnen: In onze huizen gebruiken we ongeveer 125 liter per persoon per dag. Maar daar hebben we een vaatwasser, een wasmachine en staan we het liefst een uur onder de douche.

Rekensom

Op een boot moet je een rekensom maken van het aantal mensen aan boord, (4) gemiddeld aantal keren toiletgebruik op een dag (2), hoeveel water je per spoelbeurt gebruikt (3) en nog wat los verbruik voor het handen wassen. Dan kom je uit op hooguit 25 liter per dag en dan is een tank van 100 liter dus genoeg om het een lang weekend uit te houden

Ruimte

Dan moeten we ook rekening houden met de beschikbare ruimte. De ruimte voor de tanks is ruim 1.25 lang en ruim 40 cm hoog. Wij kiezen dus voor een standaard Vetus tank van 110 liter, want die past mooi op dit plekje.

Slangen

Je trekt eerst de slangen naar de vuldop en de vulslang en de ontluchting voor de tank. En dan de slangen naar de verbruiksplekken, dus de wasbak en de toilet. Zorg er voor dat je goedgekeurde waterslangen gebruikt, want iedere vloeistof heeft zijn eigen kenmerken en dus ook eigen slangen die speciaal geschikt zijn voor die eigenschappen.

Pomp

Om het water van de tank naar de kraan te krijgen gebruiken we een druk geregelde pomp, een pomp met een ingebouwde drukschakelaar. Zo gaat de pomp lopen als de kraan open gaat en slaat hij af als de kraan weer dicht gaat. De flowjet pomp plaatsen we helemaal achterin. Zit ie niet in de weg en dicht bij de tank.

Natuurlijk moet je ook de stroomdraad voor die pomp aanleggen en dat is een kruipdoor –sluipdoor klusje.

Sensor

En nu we het toch over stroom hebben, je wil natuurlijk ook weten hoeveel water je nog in de tanks hebt. Dus moet je een sensor installeren. Vroeger had je lastige  vlottersystemen, die nogal eens verkeerde waarden aangaven. Daarom kiezen we voor een ultrasone sensor. Die geeft via een datakabel op dit display feilloos de juiste hoeveelheid aan.

We zetten de tank nog niet vast, want eerst gaan we de andere tanks plaatsen.