Nieuws/Binnenland
1018288
Binnenland

AFLEVERING 2

IJsseldelta, water, riet, eten en sigaren

De IJsseldelta ligt in het westelijke puntje van Overijssel en wordt omgeven door Kampen, Zwolle, Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden. Het is een regio die zich onderscheidt door enerzijds de rust en weidsheid en anderzijds de dynamiek en cultuur van de omliggende steden.

De IJssel leidt je naar Zwolle, de hoofdstad van Overijssel en na Enschede de tweede plaats qua grootte in deze provincie. En ook al is Zwolle een bekende provincieplaats, minder bekend is dat de grachten en kanalen in de stad uitstekend met een sloep te bevaren zijn. Maar de IJsseldelta heeft meer te bieden, dan alleen de stad waar Thorbecke, Herman Brood en Tooske Ragas zijn geboren en waar driesterren restaurant de Librije is gevestigd.

Zwartsluis

In Zwartsluis zijn eilandjes waar schepen aan kunnen meren in het centrum van het dorp. Vlak bij is het Botterhus  en bezoekerscentrum Sluuspoort met museum. Ook vind je er een rustiek provinciaal centrum en tal van watersportbedrijven. Naast jachtcharteraars vind je hier ook de bekende werven van Interboat, Serious Yachts  en superjachtbouwer Vitters. Zwartsluis ligt op het kruispunt van het Meppelerdiep en het Zwartewater.. Hierdoor heeft de IJsseldelta een rechtstreekse verbinding met het Overijsselse en Friese merengebied en kun je ook makkelijk naar de bevaarbare gedeeltes van Drenthe. Maar ook het IJsselmeer is met havenplaatsen als Urk en Lelystad in een halve dag per boot bereikbaar.

Wieden en Olde MatenZwartsluis ligt ingeklemd tussen twee bijzondere natuurgebieden: Aan de ene kant de Wieden en aan de andere kant De Olde Maten. Hier vind je een aaneengesloten landschap met uitgestrekte rietkragen, rietlanden, moerasbossen en trilvenen met bijzondere flora en fauna en helder viswater. Varend, wandelend of op de fiets kun je genieten van de vele vogelsoorten en de bijzondere landschappen.

Zwarte Water

Vlak bij Zwartsluis ligt aan de andere kant van het Zwarte water het uit 1295 stammende plaatsje Genemuiden. De haven ligt midden in het centrum met tal van leuke restaurantjes en winkeltjes. Het plaatsje ademt nog altijd de authentieke sfeer. Zoals op de Achterweg, waar een rookverbod op straat geldt vanwege de vele hooibergen tussen de huizen. In de gehele regio wordt nog altijd riet verwerkt voor daken van huizen en voor stoelzittingen. Als je op een braderie stoelenmatters ziet, is de kans groot dat deze ambachtslieden uit de regio IJsseldelta komen. Vanuit deze ambachten heeft zich in de laatste decennia een tapijt- en kunstgrasindustrie ontwikkeld

Hasselt

In Hasselt, dat haar oorsprong al in 1252 vindt, heb je jachthaven de Molenwaard, die dicht bij het stadscentrum is gelegen. Als de boot niet al te hoog is kun je er doorvaren naar de grachten van de oude Hanzestad. Daar zijn het Oude Raadhuis en de grote kerk bezienswaardig en vind je gezellige winkelstraten, zoals de Hoogstraat en tal van terrassen. Elke donderdagmiddag is er markt.

Kampen

Via het Ramsdiep en het Keteldiep vaar je zo naar Kampen. Van alle Hanzesteden is deze plaats aan de druk bevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn misschien wel de oudste. Al in 1150 was er bebouwing en Kampen kreeg al in 1232 stadsrechten. De stad heeft een traditie in de sigarenindustrie en daarvan is de monumentale sigarenfabriek de Olifant het laatste overblijfsel. Andere bezienswaardigheden zijn de stadspoorten zoals de Koornmarktspoort, de Broederpoort en het Linnenweverspoortje. De Zuiderzeehaven is een in 2008 aan de monding van de IJssel aangelegde industriehaven met bedrijventerrein. De haven heeft een diepte van 4,7 meter en is daardoor geschikt voor grote coasters. In Kampen zijn drie jachthavens, waarvan de Buitenhaven is verdeeld in een nieuwe en een oude Buitenhaven.

Slingerend vaar je vanuit Hanzestad Kampen, waar het indrukwekkende rivierfront een historische skyline vormt via de Kamperzeedijk weer terug naar Zwolle.