Nieuws/Binnenland
1018332
Binnenland

Vestingstad aan de Vecht

Weesp ligt in het Groene Hart, net onder Amsterdam. Vanuit hier kun je naar de hoofdstad varen, of richting Muiden en dan naar het IJmeer. Het is een historische vestingstad met allerlei monumenten die herinneren aan de tijd dat belegeringen aan de orde van de dag waren.

Het vestingverleden is onder andere terug te zien aan Fort Ossenmarkt in het centrum. Het torenfort is in 1991-1992 gerestaureerd en ligt binnen de schansen van de vesting die in de 17e eeuw zijn opgetrokken om van Weesp een echte vestingstad te maken. Maar ook buiten het centrum vind je overblijfselen van de verdedigingswerken van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.  Als je vanaf het centrum de Vecht naar het zuiden volgt, dan zie je vanzelf fort Uitermeer tegen. Het terrein rond dit fort is per boot toegankelijk en zal in de toekomst toeristisch/ recreatief worden ontwikkeld. Vaar je richting Muiden het Markermeer op, dan stuit je op een ander bekend onderdeel van de Stelling van Amsterdam, fort Pampus. Vroeger was Pampus een ondiepte in de Zuiderzee, die de toegang tot de haven van Amsterdam blokkeerde. De schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie moesten daar met "Scheepskamelen" overheen. Tijdens het wachten lagen zij "voor Pampus". Forteiland Pampus staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Andere herinneringen aan een rijk verleden vind in het stadhuis van Weesp, dat uit 1776 stamt. Het neoclassicistische monument diende als bestuursgebouw, maar daarnaast werd er ook recht gesproken.  In het gebouw is nu het gemeentemuseum gevestigd, waarbij Hollands porselein uit de 18e eeuw de hoofdcollectie vormt. In de periode 1759-1768 werd in Weesp het eerste porselein van Nederland geproduceerd. Vanwege het schone water van de Vecht waren in Weesp vroeger veel jeneverstokerijen gevestigd. Dat was handig, want met verbindingen over de Vecht was het afzetgebied goed bereikbaar. En het water vormt ook de verbinding tussen heden en verleden.

Belangrijke verbinding

De Kom van Weesp en het Smal Weesp, die Weesp doorsnijden, vormen de belangrijkste verbinding van de Vecht met het Amsterdam-Rijnkanaal en de Weesper trekvaart. Verreweg de meeste schippers volgen deze route, als ze van het oostelijk (Loosdrecht) naar het westelijk (Westeinder, Vinkeveen) plassengebied en Amsterdam willen, of andersom. Ook de Vecht wordt druk bevaren door schippers die op weg zijn naar Muiden en het IJsselmeer of naar Loosdrecht en het zuiden.

Watersportverenigingen

In Weesp zijn drie watersportverenigingen en er is ook een gemeentelijke passantenhaven. Voor het aanleggen van een (plezier)vaartuig in Smal Weesp is een bijdrage verschuldigd van €0,80 per strekkende meter lengte van het vaartuig, per dag of dagdeel. Afmeren mag maximaal 3 x 24 uur.

Gratis WiFi

Toeristen kunnen in de Kom van Weesp een uur lang gratis internetten, maar ook bij de VVV-steiger aan de Hoogstraat is een WiFi-hotspot. In het hoogseizoen is er een grote behoefte aan ligplaatsen. Die zijn er ook: in het centrum de Kom van Weesp, langs de Herengracht en in het Smal Weesp richting Amsterdam-Rijnkanaal. Aan de Hoogstraat in de Vecht is een grote aanlegsteiger en verder kent Weesp drie jachthavens, waar passanten een ligplaats kunnen krijgen. En aan de Oostkant van Weesp vind je tal van watersportbedrijven aan de Nijverheidslaan.

Monumenten

Vanaf het water heb je zicht op verschillende monumentale panden en molens. Molen de Vriendschap is een nog werkende molen, waar meel wordt gemalen. Bij de sluis, waar het Smal Weesp uitmondt in de Vecht, staat een oud bedrijfspand. Het gebouw bestaat uit drie verschillende panden onder één dak. Tweehonderd jaar geleden waren deze in gebruik als pakhuis.  Een ander monument dat de moeite waard is vind je aan de Amstellandlaan. De opdrachtgever van Villa Casparus was  de eigenaar van de cacaofabriek Van Houten. De villa is in 1901 in eclectische stijl gebouwd had oorspronkelijk 99 kamers. Rond 1950 werd na een verbouwing er de fietsenfabriek Magneet gevestigd. In 2002 kwam een verbouwing tot stand tot appartementencomplex. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

Fietsen en wandelen

In de omgeving zijn veel fiets- en wandelroutes, die je door Weesp en de omliggende natuurgebieden leiden. In de historische binnenstad van Weesp vind je veel leuke winkeltjes, maar je kunt er ook lekker eten in een van de restaurants en terrasjes direct aan het water. Elke dinsdagmorgen is een weekmarkt op de Nieuwstraat en Het Grote Plein en vrijdags is op de hoek Nieuwstraat/Slijkstraat de hele dag een biologische weekmarkt.