Nieuws
1018442
Nieuws

Passagiers poolschip wederom gestrand

De 52 geredde passagiers van het op Antarctica vastgevoren schip Akademik Sjokalskij zijn vrijdag opnieuw gestrand. De opvarenden waren donderdagochtend met een helikopter van boord gehaald en naar een Australische ijsbreker gevlogen. Ook dat schip kan nu niet verder vanwege het dikke ijs, meldde de Australische maritieme veiligheidsautoriteit AMSA op zijn website.

De Aurora Australis zit zelf nog niet vast tussen de ijsschotsen, maar om dat te voorkomen moet het van AMSA in open water voor anker gaan en mag het voorlopig niet verder varen. Waarschijnlijk mag het zaterdagmorgen vroeg (lokale tijd) een eerste poging wagen zich een weg te banen door het dikke ijs. Het weer zou dan beter moeten zijn.

Muurvast

De in totaal 74 opvarenden van de Akademik Sjokalskij zaten sinds kerst muurvast in het metersdikke ijs. Reddingspogingen van Chinese en Australische ijsbrekers mochten niet baten. De meeste toeristen, een aantal onderzoekers en enkele bemanningsleden zijn met helikopters van boord gehaald en naar de Aurora Australis gebracht. Het schip zou hen in twee weken naar Tasmanië moeten brengen.