Nieuws/Binnenland
1018446
Binnenland

Chaos rond forfait

De verwarring over de stijging van het huurwaardeforfait is compleet nu blijkt dat de Belastingdienst dit jaar andere cijfers hanteert dan de Staatscourant een paar dagen geleden openbaar maakte.

In de officiële bekendmaking van de overheid staat het bedrag dat huizenbezitters (woningen van 75.000 tot 1.040.000 euro) bij hun inkomen moeten optellen als ze belastingaangifte doen op 0,7 procent. In de aangifteformulieren voor de voorlopige teruggaaf 2014 staat dat percentage op 0,65 procent.

Volgens minister Blok (Wonen) is de verhoging van het huurwaardeforfait niet het gevolg van een wijziging op zijn beleidsterrein, maar van de jaarlijkse indexering van het ministerie van Financiën, waar staatssecretaris Weekers verantwoordelijk is. „Het is aan Financiën om onduidelijkheid hierover weg te nemen”, zo meldt zijn woordvoerder.

Prognose

„Hiermee maakt deze minister zich er wel makkelijk van af”, reageert CDA-Kamerlid Knops, die wil dat Blok zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over de mogelijk honderden euro’s extra inkomstenbelasting die huiseigenaren door de verhoging van het huurwaardeforfait moeten betalen. „Als hij alles goedpraat wat Financiën doet, zullen weinig huiseigenaren Blok als de minister van Wonen zien.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën gaat het in de aangifteformulieren om een ’soort tussentijdse prognose onder voorbehoud’. „Dat staat ook als zodanig aangegeven. Het juiste percentage zal snel worden doorgevoerd. Maar ik snap dat dit verwarring schept.”