Nieuws/Binnenland
1018660
Binnenland

Ministerie: ga niet naar Somalië

Het is beter om niet naar Somalië te reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar het land te gaan vanwege de voortdurende gewapende strijd, terrorismedreiging, criminele dreiging en rechteloosheid. Het ministerie adviseert al een jaar om niet naar het land te gaan. Het is al lang onrustig in het land.

Woensdag vielen er nog 11 doden en 17 gewonden bij een bomaanslag op een hotel in de hoofdstad Mogadishu. Niemand heeft de aanslag nog opgeëist. De islamistische Shabaab-beweging pleegt al meer dan 2 jaar terreuraanslagen in de Somalische hoofdstad. De organisatie zou ook verantwoordelijk zijn voor de terreuraanslag in een winkelcentrum in Nairobi (Kenia), waarbij zeker 67 mensen om het leven kwamen.

Een negatief reisadvies wordt gegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico's in een land (bijvoorbeeld een oorlogssituatie). Daardoor kan voor reizigers een acute levensbedreigende situatie ontstaan. Het ministerie adviseert ook Nederlanders om het land te verlaten.