Nieuws/Binnenland
1018739
Binnenland

Kinderwagen populair gereedschap van dief

Winkeldieven gebruiken steeds vaker een kinderwagen om hun buit de winkel uit te smokkelen. Buggy's of andere kinderwagens worden geprepareerd met speciale folie, waardoor de alarmpoortjes bij de uitgang niet afgaan. Detailhandel Nederland wil actie.

„Helaas is de kinderwagen in deze vorm aan een opmars bezig”, zegt directeur Sander van Golberdinge. Volgens hem worden winkeldieven steeds professioneler en inventiever. „We zien de kinderwagens, maar ook geprepareerde jurken en jassen veel bij Roma-families", zegt Van Golberdinge in Metro. „Die stelen in familieverband, waarbij ook de kinderen worden gebruikt."

Georganiseerde misdaad

„Het zijn allang niet meer alleen de junks van vroeger. Het gaat om georganiseerde bendes die de buit vervolgens helen. En de dieven zoeken oplossingen voor de preventieve maatregelen die winkeliers nemen.”

Detailhandel Nederland zet in op een verbod op geprepareerde kinderwagens. „Dan heeft de politie een wapen in handen om ze in beslag te nemen als ze zulke wagens aantreffen bij een controle." Van Golberdinge hoopt dat het verbod er snel komt. "Het vrij verkeer van personen wordt uitgebreid en wat dat betreft kunnen we onze borst nat maken."