Nieuws/Buitenland
1018989
Buitenland

Weer groot protest in Kiev

Opnieuw zijn zondag honderduizenden pro-Europese betogers samengekomen op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Vorige week zondag trok een betoging ook al ongeveer 350.000 mensen. De demonstranten willen president Viktor Janoekovitsj zover krijgen dat hij alsnog zijn handtekening zet onder een associatieverdrag met de EU. Janoekovitsj zag onlangs op het laatste moment af van de ondertekening nadat Rusland zware druk had uitgeoefend.

Op het Onafhankelijkheidsplein hesen betogers zondag een enorm portret van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko, de aartsvijand van de pro-Russische Janoekovitsj. Die had vrijdag een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in het Russische Sotsji. De oppositie in Oekraïne vreest dat de president verdere toenadering zoekt tot Rusland, in plaats van met de EU. Moskou probeert Oekraïne dichter naar zich toe te trekken en wil een douane-unie vormen.

In de marge van de demonstratie hebben pro-Europese betogers in Kiev een beeld van oud-Sovjetleider Lenin omvergetrokken. Het Lenin-beeld is een symbool voor de gemeenschappelijke geschiedenis van Oekraïne en Rusland. Betogers bewerkten het Lenin-beeld met hamers.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is zeer bezorgd over de situatie in Oekraïne. Hij heeft Janoekovitsj zondag telefonisch opgeroepen tot een vreedzame dialoog met de oppositie. Het staatshoofd heeft de Zuid-Koreaan verzekerd dat er wordt aangestuurd op gesprekken over het verminderen van de spanningen, aldus een mededeling van de volkerenorganisatie in New York.

De oppositie heeft zaterdag eisen gesteld voor onderhandelingen: demonstranten die zijn gearresteerd tijdens protesten in Kiev, moeten worden vrijgelaten, de personen die demonstraties gewelddadig uit elkaar sloegen, moeten worden gestraft en de regering moet opstappen. Als de regering aan de eisen voldoet, is de oppositie bereid met de bestuursleden te praten over een tijdelijk zakenkabinet die het associatieverdrag met de EU alsnog zou moeten tekenen. Daarna zouden vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen volgen.