Nieuws/Buitenland
1018991
Buitenland

Barricades in Kiev weggehaald

Oekraïense ordetroepen hebben dinsdag in het centrum van de hoofdstad Kiev barricades weggehaald die door de oppositie waren opgeworpen. Volgens tegenstanders van de regering vielen bij de actie van de ordetroepen circa tien gewonden.

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev zei Oleg Tiagnibok, één van de leiders van de oppositie, dat niemand ernstig gewond is geraakt. Hij zei dat de betogers vastbesloten zijn het plein bezet te houden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat op basis van een rechterlijke uitspraak was besloten tot het weghalen van de barricades. De actievoerders zouden vooraf van de actie op de hoogte zijn gesteld.

President Viktor Janoekovitsj overlegt later dinsdag met de oud-staatshoofden Leonid Kravtsjoek Leonid Koetsjma en Viktor Joesjtsjenko over mogelijke oplossingen om uit de crisis in het land te komen. Kravtsjoek heeft voorgesteld een „nationaal rondetafelgesprek” van de regering met de belangrijkste oppositiepartijen te houden.

Het conflict tussen de regering en de oppositie draait om de koers van het land: moet Oekraïne zich vooral op Rusland richten of op de Europese Unie? Janoekovitsj weigerde onlangs op het laatste moment zijn handtekening te zetten onder een associatieverdrag met de EU. In plaats daarvan zoekt hij meer toenadering tot Moskou, tot groot ongenoegen van de oppositie.