Nieuws/Buitenland
1018992
Buitenland

Oekraïne eist compensatie voor verdrag met EU

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj wil alleen een associatieverdrag met de Europese Unie sluiten als het Oost-Europese land daarvoor wordt gecompenseerd. „Als Oekraïne zijn markt opent, moeten we weten onder welke voorwaarden we dat doen”, zei Janoekovitsj dinsdag op de staatstelevisie in zijn land.

„Zijn er dan compensatiemaatregelen. Welke dan?”, vroeg de president zich af. Janoekovitsj vreest dat grote hoeveelheden landbouwproducten uit de EU Oekraïne binnenkomen als er een associatieverdrag met de EU is gesloten. Hij benadrukte dat het zijn plicht is de landbouwsector in zijn land te beschermen.

Janoekovitsj sprak dinsdag met EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton en zei dat hij in maart alsnog het associatieverdrag met de Europese Unie wil tekenen. Zijn weigering onlangs op het laatste moment om zijn handtekening te zetten onder zo'n verdrag leidde tot grote demonstraties van de pro-westerse oppositie. Janoekovitsj zoekt meer toenadering tot Moskou, tot groot ongenoegen van de oppositie.

In een rondetafelgesprek met zijn drie voorgangers als president onderstreepte hij dat hij zich op de economie wil concentreren. Hij wil de besprekingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over financiële hulp hervatten. De regering in Kiev wil 10 miljard dollar aan leningen om de economie vlot te trekken.