Nieuws/Buitenland
1018993
Buitenland

Janoekovitsj schorst burgemeester Kiev

undefined

 

OEKRAINE

KIEV (ANP) - President Viktor Janoekovitsj van Oekraïne heeft zaterdag burgemeester Oleksandr Popov van Kiev geschorst. Ook plaatsvervangend secretaris Volodimir Sivkovitsj van de Nationale Raad voor Veiligheid en Defensie is op non-actief gezet. Dat meldden lokale media.

Eerder op de dag maakte openbaar aanklager Viktor Psjonka bekend dat het Openbaar Ministerie een onderzoek is begonnen naar de twee. Zij worden verdacht van machtsmisbruik tijdens het neerslaan van een protest in Kiev door de politie eind november.

Ook worden het toenmalig hoofd en plaatsvervangend hoofd van de politie in Kiev verdacht van machtsmisbruik. Volgens Psjonka krijgen alle vier de verdachten binnenkort huisarrest. Het politiehoofd werd op 2 december al ontslagen wegens zijn optreden tegen het protest.

Oekraïne is al weken in de ban van massale betogingen. Die begonnen toen Janoekovitsj op het laatste moment besloot een associatieverdrag met de Europese Unie niet te tekenen. De prowesterse oppositie wil dat de president dat besluit terugdraait.