Nieuws/Buitenland
1019007
Buitenland

Regering Oekraïne kan blijven

De regering van premier Nikolaj Azarov in Oekraïne kan blijven. Een door de oppositie voorgestelde motie van wantrouwen kreeg dinsdag van slechts 186 parlementariërs steun. Om het kabinet te kunnen wegstemmen waren 226 stemmen nodig geweest. Het parlement telt 450 volksvertegenwoordigers.

Voordat de motie van wantrouwen aan de orde kwam, verontschuldigde Azarov zich voor het harde optreden van de politie tegen betogers in de hoofdstad Kiev. „Namens de regering bied ik mijn verontschuldigingen aan voor het optreden van de veiligheidsdiensten op het Onafhankelijkheidsplein”, zei Azarov. De veiligheidsdiensten traden het afgelopen weekeinde hard op tegen de naar schatting 350.000 demonstranten die op het Onafhankelijkheidsplein bijeenkwamen, ondanks een verbod van de rechter.

De tegenstanders van president Viktor Janoekovitsj protesteren al dagen tegen diens beslissing om een associatieovereenkomst met de Europese Unie niet te ondertekenen. Ze houden sinds maandag belangrijke regeringsgebouwen afgegrendeld, waaronder het gebouw waar het kabinet normaliter vergadert, en de parlementsgebouwen.