Nieuws/Binnenland
1019034
Binnenland

7 tips voor een betaalbare bruiloft

Natuurlijk willen alle geliefden dat hun bruiloft de mooiste dag van hun leven wordt. Maar hoe kunnen zij voorkomen dat hun huwelijksdag in een financiële kater uitmondt? Zeven tips voor een betaalbare bruiloft.

1 Houd de gastenlijst beperkt

Een van de grootste kostenposten van een bruiloft is het eten en drinken. Houd het aantal gasten daarom beperkt. Bruid en bruidegom kunnen bijvoorbeeld afspreken om ieder 25 of 50 personen uit te nodigen. Vraag geen familie of kennissen die u anders nooit ziet.

2 Kies een voordelige locatie

Uiteraard dromen vele stellen van een romantisch kasteel of landhuis, maar daar hangt een fors prijskaartje aan. Een zaaltje huren in een hotel, restaurant of café kost minder geld. Bekijk in dat geval ook of u een aantrekkelijke totaalprijs voor het eten en drinken met de zaalverhuurder kunt afspreken. Een tuinfeest met barbecue bij uw eigen huis of dat van de (schoon) ouders is nog goedkoper en kan minstens zo gezellig zijn. Zorg dan wel voor een alternatief programma bij slecht weer.

3 Vraag gasten om geld

Om deels uit de kosten te komen, vragen vele bruidsparen hun gasten om een envelop met inhoud. Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om familie en vrienden wat extra’s uit hun zak te kloppen... In Frankrijk is het een oude traditie dat de heren een bod doen op de kousenband van de bruid. Hoe meer geld er wordt ingezameld, des te hoger de jurk wordt opgetrokken. Als dit uit de hand dreigt te lopen, kunnen de moeder en vriendinnen van de bruid de jurk weer laten zakken door biljetten te doneren.

4 Zet familie en vrienden in

Familie en vrienden kunnen bruidsparen niet alleen helpen door geld te geven. Als een van hen een fraaie oldtimer heeft, kan deze wellicht als trouwauto dienst doen. De eigenaar van de wagen wil dan vast wel rijden, zodat u ook op de chauffeurskosten bespaart. Geliefden zijn eveneens voordeliger uit als zij hun familie of vrienden kunnen inzetten als fotograaf, muzikant of dj.

 

5 Huur kleding

Een mooie trouwjurk voor de bruid en een net kostuum voor de bruidegom kosten al snel €1000. Kleding huren is een stuk goedkoper. Dat kan ook prima, want de ervaring leert dat de kledingstukken na de trouwdag vrijwel nooit meer worden gedragen.

6 Sluit verzekering af

Als niets een geslaagde huwelijksdag meer in de weg lijkt te staan, kunnen er kort voor de grote dag toch nog dingen misgaan. Wat als de bruidegom zijn been breekt of als de bruid plotseling door hevige rugpijn wordt geveld? Het financiële risico om een feest te moeten uitstellen, kan worden afgedekt met een bruiloftverzekering. Die is op internet in een handomdraai af te sluiten, maar lees goed wat er al dan niet wordt vergoed.

 

7 Huwelijkse voorwaarden

Was de trouwdag onvergetelijk, maar blijkt het huwelijk na verloop van tijd niet zo’n succes te zijn? Dan is het slim om niet in gemeenschap van goederen, maar op huwelijkse voorwaarden te trouwen. De financiële afspraken die u vooraf maakt over wat er bij echtscheiding moet gebeuren, kunnen achteraf een hoop ruzie, verdriet én advocaatkosten voorkomen.