1019192
Binnenland

Verkeersboetes nergens hoger

Wie vanaf morgen gepakt wordt voor te hard rijden, geen gordel dragen of een andere verkeersovertreding, moet weer dieper in de geldbuidel tasten. Opnieuw gaan de boetes fors omhoog, waarmee ons land één van de duurste landen in Europa op het gebied van bekeuringen is.

Dat stelt de ADAC, de Duitse zustermaatschappij van de ANWB. Zeker in vergelijking met landen als Duitsland, Frankrijk, België en Engeland springt ons land er negatief uit. Waar in deze landen respectievelijk €40, €135, €100 en €75 moet worden betaald voor het niet handsfree bellen, moet bij ons €230 worden afgetikt.

Ook het negeren van een inhaalverbod wordt hier met €220 keihard afgestraft, waar dat in omringende eerdergenoemde landen met achtereenvolgens €30, €135, €150 en €70 veel minder is. Ook 20 kilometer te hard op de snelweg kost bij ons met €162 veel meer dan in andere landen.

Opvallend zijn de prijsstijgingen voor rijden over de vluchtstrook dat 370 euro gaat kosten, terwijl eenzelfde bedrag moet worden afgerekend voor parkeren op een invalidenparkeerplaats en onnodig claxonneren. Dat is twee tientjes meer dan dit jaar moet worden betaald.

„En al met al veel meer dan de jaarlijkse 2,8% inflatiecorrectie die minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) zegt toe te passen op de verhoging van boetebedragen”, zegt Marianne Dwarshuis van de ANWB. „Na verhoging van de autobelasting en brandstof ontkom je dan ook niet aan het sentiment te moeten constateren dat de weggebruiker als melkkoe wordt gebruikt om de staatskas te spekken.”

Vergrijp

„Natuurlijk moeten overtredingen bestraft worden. Maar de ernst van het vergrijp moet wel in relatie met de hoogte van een boete staan”, vervolgt Dwarshuis. „Dat is nu niet het geval. Ieder jaar worden de boetebedragen automatisch verhoogd en daar zijn wij op tegen.”Andere opvallende boetes die vanaf 2014 moeten worden betaald zijn €230 voor rechts inhalen en door rood rijden. Wie op een verjaardagspartijtje kinderen in de laadruimte vervoert, kan een bon van €230 verwachten. Wie niet dubbel pech wil hebben, kan beter zorgen dat hij een gevarendriehoek plaatst. Wie dat niet doet, loopt kans op een bekeuring van €140.