Nieuws
1019292
Nieuws

Vuurwerkschade aan huis en auto: waar bent u voor verzekerd?

Tijdens oud en nieuw veroorzaakt het vuurwerk dat om je oren vliegt veel schade. In totaal kost dit Nederlanders al snel 10 miljoen euro. Bent u hiervoor goed verzekerd?

Leuk die knallende strijkers en kleurige vuurpijlen, maar dit vuurwerk zorgt voor veel schade aan uw auto en huis. In sommige gevallen dekt de verzekeraar deze schade.

Autoverzekering

Vooral mensen met een wa-verzekering zullen tijdens de jaarwisseling hun hart vasthouden voor schade aan hun auto. Zij krijgen niets vergoed. Autobezitters met een beperkte casco verzekering krijgen brandschade vaak wel vergoed maar andere schade niet. Wilt u echt zeker zijn dat u de meeste schade vergoed krijgt, dan voldoet alleen een all risk verzekering.

Woonverzekering

Opstalverzekeringen dekken brandschade aan de buitenkant van het huis. Alleen schade aan ruiten en ander glas is bij veel verzekeraars niet standaard onderdeel van de opstalverzekering. Hier kunt u zich aanvullend voor verzekeren voor een paar euro per maand. Verder is schade door ontploffingen van vuurwerk bij beperkte verzekeringen niet altijd gedekt. Schade door smeltend en schroeiend vuurwerk is ook niet altijd gedekt door een opstalverzekering. Kijk uw polisvoorwaarden erop na.

De inboedelverzekering vergoedt brandschade in huis, maar bijvoorbeeld ook beschadiging van kleding. Schade in huis die veroorzaakt wordt door trillingen wordt niet altijd vergoed.

Bij beide verzekeringen dient u wel op te letten dat schade die u had kunnen voorkomen niet vergoed wordt. Als schade is veroorzaakt door roekeloos gedrag van anderen, verwachten verzekeraars wel dat u aangifte doet.

 

Zelf schade veroorzaakt?

Heeft u zelf schade veroorzaakt bij het afsteken van vuurwerk. Dan wordt dit vaak vergoed door uw aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt ook voor schade door uw kinderen tot 14 jaar. Boven die leeftijd kunnen kinderen zelf aansprakelijk geacht worden.