Nieuws/Binnenland
1019371433
Binnenland

LIVE | ’OM hield verklaringen van getuigen achter over verdachten voor neerhalen MH17’

Een eerdere zitten in het MH17-proces

Een eerdere zitten in het MH17-proces

SCHIPHOL - Het Openbaar Ministerie heeft verklaringen van een getuige die ontlastende informatie heeft voor de verdachten die terechtstaan voor het neerhalen van vlucht MH17, achtergehouden.

Een eerdere zitten in het MH17-proces

Een eerdere zitten in het MH17-proces

Onze verslaggever Saskia Belleman is aanwezig bij de rechtszaak. Volg de zaak live via haar tweets onderaan dit bericht.

Die beschuldiging uitte advocate Sabine ten Doesschate woensdag in de rechtbank van Schiphol. Ten Doesschate en Boudewijn van Eijck staan verdachte Oleg Poelatov bij. De informatie waarom het gaat is een verklaring van anonieme getuige S45, die deel uitmaakte van de 53ste legerbrigade.

Hij zei dat hij op de dag dat MH17 werd neergehaald in de omgeving van de crashlocatie was en de plek vanwaar de Buk-raket zou zijn afgeschoten in Oost-Oekraïne. Maar hij stelde dat er geen raket is afgeschoten binnen een straal van vijftig kilometer van waar hij zich bevond. Dat zou hij zeker hebben gehoord, aldus S45. Later relativeerde S45 zijn uitspraken. Hij zou dronken zijn geweest.

De verdediging wist lang niet eens van het bestaan van deze getuige, zegt Ten Doesschate, en kreeg dus ook niet de gelegenheid om hem zelf vragen te stellen. Het Openbaar Ministerie besloot vervolgens dat de verklaring van S45 ,,niet relevant” genoeg was om ook aan de rechtbank en de verdediging te geven. De rechter-commissaris gaf daar toestemming voor, ,,om ernstige overlast voor getuige S45 te voorkomen.”

Ten Doesschate zegt dat dit ,,toch op achterkamertjespolitiek begin te lijken. Er heeft zich buiten het zicht van de verdediging kennelijk nogal wat afgespeeld tussen OM en de rechter-commissaris.” Ze vroeg de rechtbank het Openbaar Ministerie alsnog op te dragen om alle informatie die S45 heeft gegeven, aan de rechtbank en de verdediging te geven.

Luister ook naar de podcast De Zaak Ontleed met Saskia Belleman over de heftige momenten in het MH17-proces: