Nieuws/Buitenland
1020180
Buitenland

Ophef om mishandeling Oekraïense journalist

In Oekraïne is met veel ophef gereageerd op de mishandeling van een regeringskritische journaliste uit dat land. De 34-jarige Tetjana Tsjornovil werd in de kerstnacht net buiten de hoofdstad Kiev in elkaar geslagen en ligt woensdagavond nog op de intensive care van het het ziekenhuis. Dat schrijven Oekraïense media.

Onbekende mannen achtervolgden de vrouw en sloegen de ruiten van haar auto in. Na de mishandeling lieten ze haar in haar auto in een sloot achter, waar de politie haar vond. Op sociale media circuleren foto's waarop het met bloed besmeurde en gezwollen gezicht van Tsjornovil te zien is. Ze liep onder meer een gebroken neus en een hersenschudding op.

Wie verantwoordelijk is voor de mishandeling, is niet duidelijk. Leden van de oppositie verzamelden zich woensdag voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en eisten een diepgravend onderzoek. Volgens de leider van een Oekraïense oppositiepartij kan het te maken hebben met Tsjornovils werk: de mensen over wie zij onlangs kritisch heeft geschreven, moeten ondervraagd worden, vindt hij.