Nieuws/Buitenland
1020529
Buitenland

Soldaten beschieten betogers Centraal-Afrika

Een demonstratie tegen de aanwezigheid van militairen uit Tsjaad in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is maandag gewelddadig geëindigd. Tsjadische militairen die deel uitmaken van een Afrikaanse vredesmacht raakten in gevecht met betogers in de buurt van het vliegveld van de hoofdstad Bangui.

Demonstranten claimden dat een van hen om het leven is gekomen toen de militairen het vuur openden. Een functionaris van de Afrikaanse Unie (AU), die een vredesmacht van zo'n 4000 man in het land heeft, bevestigde alleen dat er een gevecht was geweest tussen betogers en Tsjadische militairen. De demonstranten zouden hun auto met stenen hebben bekogeld.

Artsen zonder Grenzen behandelde op de luchthaven zo'n 40 mensen na het voorval. De meesten waren lichtgewond geraakt in het gedrang dat ontstond toen de demonstranten in paniek raakten.

De demonstranten beschuldigen de Tsjadische troepen ervan dat ze samenwerken met rebellen van de overwegend islamitische beweging Séléka. Die grepen begin dit jaar de macht, waarna het land in chaos verviel.

Rebellenleider Michel Djotodia, die zichzelf tot president uitriep, heeft Séléka officieel ontbonden, maar daar is in de praktijk weinig van terechtgekomen. Islamitische en christelijke milities bestoken sinds de staatsgreep elkaar, maar ook de burgerbevolking.

Frankrijk heeft zo'n 1600 manschappen naar de voormalige kolonie gestuurd om orde op zaken te stellen. De Afrikaanse vredesmacht wordt komende maand uitgebreid tot 6000 militairen. Europese landen zullen mogelijk ook troepen sturen. Nederland heeft duidelijk gemaakt dat niet te doen.