Nieuws/Buitenland
1020560
Buitenland

Pussy Riot vrij, Greenpeace wacht nog af

De twee vrouwen van de Russische punkband Pussy Riot zijn maandag vervroegd vrijgekomen, maar de activisten van Greenpeace weten nog niet wanneer ze Rusland uit mogen. Ze wachten nog op officiële bevestiging en stempels van de Russische migratiedienst.

Greenpeace hoopte dat de bemanningsleden van het schip Arctic Sunrise, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, met Kerstmis thuis zouden zijn dankzij de amnestiewet waar het Russische parlement vorige week mee instemde. Dat wordt echter „steeds moeilijker”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Een advocaat stelde wel tegenover persbureau Interfax dat er goede hoop is dat alle 30 opvarenden voor Nieuwjaar thuis zullen zijn.

Maria Aljochina (25) en Nadezjda Tolokonnikova (24) van Pussy Riot zijn wel thuis met de kerst. Van dankbaarheid tegenover president Vladimir Poetin, die de amnestiewet aan het parlement voorlegde, gaven ze maandag geen blijk. „Rusland zonder Poetin”, schreeuwde Tolokonnikova toen zij de gevangenis in Siberië verliet. „De grens tussen vrijheid en onvrijheid is erg dun in Rusland, een totalitaire staat”, voegde ze eraan toe.

Tolokonnikova en Aljochina zaten een gevangenisstraf van 2 jaar uit wegens 'hooliganisme', nadat zij in februari vorig jaar in de Christus de Verlosserkathedraal in het centrum van Moskou een dienst hadden verstoord. Met maskers op zongen ze een 'punkgebed' tegen Poetin.

Ook Greenpeace was vorige week niet lovend over de Russen. De organisatie benadrukte vrijwel direct nadat het nieuws over de amestie bekend werd haar standpunt dat de activisten sowieso onterecht vastzaten.

De opvarenden van de Arctic Sunrise werden vervolgd omdat hun actie bij een boorplatform volgens de Russische autoriteiten een vorm van piraterij dan wel hooliganisme was. Ze ontlopen vervolging doordat het parlement op het laatste moment criteria toevoegde aan de amnestiewet, zodat die ook op hen van toepassing is. De wet kwam er officieel ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de Russische Federatie.

Wat er met het schip Arctic Sunrise zal gebeuren, is nog onduidelijk. Het Internationaal Zeerechttribunaal oordeelde een maand geleden dat Rusland het schip moest laten gaan, zoals Nederland had geëist, maar Rusland stelt dat het tribunaal niet bevoegd is in deze zaak.