Nieuws/Binnenland
1020568
Binnenland

Nog vier miljoen kwijt in Amsterdam

Vier miljoen euro is, na de blunder van de gemeente Amsterdam, nog niet terecht. De gemeente maakte per abuis 188 miljoen aan onterecht uitgekeerde woonkostenbijdrage over naar minima.

De gemeente maakte op 12 december een fout bij de uitbetaling van de bijdrage, waardoor mensen honderdmaal het bedrag kregen waar ze recht op hadden. Inmiddels is 184 miljoen euro teruggevorderd. Voor de overige 4 miljoen heeft de gemeente bij 861 Amsterdammers een vordering uitstaan.

Deze groep mensen wordt thuis bezocht door de gemeente; in totaal 441 huisbezoeken en 1842 telefoontjes zijn gepleegd door de gemeente.

Wethouder Piet Hilhorst zei tegen stadsomroep AT5 dat er een kapitale fout is gemaakt. "Het is duidelijk dat er mensen geld hebben opgenomen of weggesluisd. Deze mensen worden persoonlijk bezocht. Het geld is van de gemeente." Er komt een extern onderzoek naar de fout.

De gemeente verwacht dat de betalingen van woonkostenbijdragen van 22 december voor de kerst op de rekening van de betrokkenen staat. Dit kan niet worden gegarandeerd wegens de drukte rond de feestdagen. Volgens de gemeente heeft dit te maken met het betalingsverkeer van de banken.