Nieuws/Binnenland
1020573
Binnenland

'Een strijkertje? Het zijn nu echt bommen'

De enorme vuurwerkontploffingen die nu al op straat doordreunen, zijn volgens vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de nationale politie bijna zonder uitzondering toe te schrijven aan illegale import.

Het zwarte buskruit dat volgens de wet met maximaal 2,5 gram in een rotje mag worden gestopt, kan zulke knallen nooit veroorzaken.

„Het illegale vuurwerk is tegenwoordig bijna te vergelijken met militaire explosieven”, zegt Nieuwdorp. „Vooral ontploffingen van de shells, mortierbommen en ander illegaal vuurwerk in afgesloten ruimtes als brievenbussen en afvalemmers is levensgevaarlijk. Als metalen splinters in het rondvliegen, krijg je dezelfde scherfwerking als van een handgranaat. Vooral hondenuitlaatbakken worden gebruikt, want daar zit een deksel op wegens de stank.”

De gebruikers onderschatten de gevaren van de illegale import van Big Boys, Cobra's en Delova Rana's, zoals de krachtigste vuurwerkbommen heten. Ouders van kinderen gaan volgens hem aan het gevaar voorbij. „Sommige ouders denken dat het om een simpel strijkertje gaat. Maar het zijn nu echt bommen.”

Nieuwdorp spoort ouders aan hun kinderen aan te spreken op illegaal vuurwerk. De jeugd zit volgens hem veel op internet, verbergt zaken in het schuurtje en gaat vervolgens met een rugzakje de straat op. „Het illegale vuurwerk wordt in het buitenland besteld en soms afgeleverd bij afhaalpunten, zoals tankstations. Sommigen knutselen met het bestelde vuurwerk. Het gebruikte flitspoeder kan door statische elektriciteit in huis een explosie veroorzaken”, zegt hij.

Het illegale vuurwerk is volgens Nieuwdorp ook buiten uiterst gevaarlijk. „We hebben de afgelopen dagen heel wat ernstig letsel gezien”, zegt hij. „Bovendien blijft het kruit maanden in de wonden zitten en veroorzaakt daardoor vervelende complicaties.”

Het vuurwerk is afkomstig uit landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Italië. Daar is vuurwerk met flitspoeder of flash toegestaan. Het explosieve poeder is samengesteld uit aluminium of magnesium gemengd met kaliumchloraat of nitraat. Daarmee worden harde knallen en mooie flitseffecten bereikt. Door de open grenzen in Europa wordt het vuurwerk eenvoudig naar Nederland vervoerd.

Het gewicht van het onderschepte vuurwerk ligt dit jaar lager dan in voorgaande jaren, maar dat is volgens de vuurwerkexpert niet maatgevend voor het aantal inbeslagnames. „Chinese rollen wegen vele kilo's, een paar Cobra's maar een paar ons. Maar die Cobra's zijn vele malen gevaarlijker.”