Nieuws/Binnenland
1020574
Binnenland

Tegen de wind in leunen onder uw kerstboom

Een goede belegger kijkt niet te veel naar zijn portefeuille en één keer per jaar rond de Kerstboom is best een goede tijd om dat te doen. Voor mij geldt dat niet, want u en mijn klanten verwachten dat ik elke dag weer de juiste beslissing neem en op kantoor verschijn om scherpzinnige analyses te maken over aandelen die liefst morgen in waarde gaan verdubbelen.

Dat het zo simpel niet ligt, realiseren de meesten zich gelukkig nog wel.  Er gaan vele dagen en soms weken voorbij dat er eigenlijk niets besloten wordt over de portefeuille. En eigenlijk is dat ook een beslissing: de portefeuille die ik gisteren had is ook vandaag nog steeds de beste.

Niettemin zijn er maar weinig aandelen waar u het hele leven op moet willen zitten. Juist doordat er zoveel partijen handelen aan de beurs, ontstaan er belegbare trends. Sommige aandelen worden mateloos populair en anderen raken uit de gratie. Daardoor bewegen aandelen over een periode van enkele jaren tussen over- en ondergewaardeerd en is het dus rendabel af en toe actie te ondernemen. En dat staat eigenlijk helemaal los van wat u denkt dat de economische groei volgend jaar gaat doen, waar de Amerikaanse rente naar toe gaat, of er nog genoeg duiven bij de FED rondvliegen, of welke sociale media de markt gaan veroveren.

 

Het alom bekende motto is:”Buy low, sell high”. Ik noem deze beleggingstechniek “leunen” en hij kan worden toegepast zonder enige kennis van onderliggende fundamentele ontwikkelingen. Wat u dan moet doen onder de kerstboom, is kijken welke aandelen het goed en slecht gedaan hebben in 2013, kijken hoe de waarderingen ervoor staan en vervolgens tegen de wind in “leunen”. Beurzen of bedrijven die het slecht gedaan hebben en laag gewaardeerd zijn, verdienen de voorkeur. U moet echter oppassen dat u niet tegen een storm in probeert te fietsen. De “leuner” wordt dan domweg omver geblazen. U wacht tot de wind is geluwd voordat u op uw fietsje stapt.

Koersgrafieken kunnen daarbij goed helpen: uitbodeming! Meningen van analisten zijn een goed hulpmiddel om te bepalen wat uit de gratie is. Wat op dit moment niemand wil hebben, heeft veel meer koerspotentieel dan de consensus “KOOP”-aanbeveling. Het moeilijke van deze techniek is dat u vooral gewezen zal worden in de richting van aandelen waarvan u als krantenlezer (De Telegraaf natuurlijk) de afgelopen maanden gelezen hebt dat het daar niet goed gaat en een belegging niet voor de hand lijkt te liggen. Het doet bijna fysiek pijn om deze aandelen te kopen, want als het misgaat zal uw partner (vermoedelijk uw man want de beste beleggers blijken nu eenmaal vrouwen te zijn) zeggen: “Waarom heb je dat bagger-aandeel gekocht, je wist toch dat... etc etc. “.  Toch is het juist dat wat u moet doen!

 

Passen we dit nu eens toe op de Amsterdamse beurs, dan zie ik de volgende bedrijven die laag gewaardeerd zijn: Koninklijke BAM, Wessanen, Fugro, Binck Bank en vooruit dan maar, ook Imtech. Voor de duidelijkheid, geen adviezen maar gewoon om de gedachten te bepalen aan wat voor soort aandelen u dan moet denken. Bepaalt u zelf uw gedachten, ik weet immers vrijwel niets van deze bedrijven af!

Als belegger in Aziatische aandelen vanuit Hongkong wordt mijn mening over alle bedrijven in Azië gevormd door het nieuws dat ik dagelijks tot mij neem. Aan de ene kant is dat goed, ik heb minder onzekerheid omdat ik precies weet wat de bedrijven in onze portefeuille uitvoeren en wat er van de winst in de komende jaren verwacht wordt. Aan de andere kant dreig ik door die kennis ook bevooroordeeld te raken.

 

Zo kunt u mij vanuit Nederland met een frisse blik waarschijnlijk helpen wat ik in Azië moet doen. Als u in de buurt bent, kom dan eens langs op ons kantoor in Hongkong. Het is voor mij heel belangrijk de mening van anderen te horen ook als die de markt nog niet goed kennen. Het geeft een beeld van het heersende sentiment – waar praat “men” over - maar vaak ook een verhelderend paar verse ogen.  Het kan mij de oogkleppen - die ik ondanks alles wel eens draag - af doen vallen. En dat is essentieel voor een goed beleggingsresultaat.

Geen vooroordelen, elke dag een schoon blaadje en leg uw oor overal te luister. Goedbedoeld advies voor uw jaarlijkse portefeuilleschoonmaak onder de kerstboom. En tegen de heersende wind in leunen!