Nieuws/Buitenland
1020578
Buitenland

Zware storm nekt Brits kerstverkeer

Een zware storm die maandag over Groot-Brittannië raast, speelt miljoenen reizigers parten die op weg zijn naar huis of hun vakantieadres om daar Kerstmis te vieren. Automobilisten krijgen waarschuwingen voor de harde wind en regen en sommige wegen zijn afgesloten in verband met overstromingen. Ook het treinverkeer is ernstig ontregeld. Treinen rijden niet, met vertraging of langzamer dan gebruikelijk. Het slechte weer houdt naar verwachting tot kerstavond aan.

In Cornwall, in het zuidwesten van Engeland, en in Berkshire, waarin onder meer Windsor Castle ligt, zitten volgens de BBC in totaal 12.000 woningen en bedrijven zonder stroom.

Vooral Londen is een populaire bestemming vlak voor en tijdens Kerstmis. Sommige attracties in de hoofdstad zijn gesloten in verband met de weersomstandigheden, melden Britse media.

Ook de winkeliers houden hun adem in. De maandag voor kerst heet 'manic monday' vanwege de gebruikelijke enorme bestedingen die dag voor kerstcadeaus, maar door de storm zal de opbrengst mogelijk minder worden. Het is de beste dag van het jaar voor de winkeliers, die vooralsnog uitgaan van 15 miljoen shoppers die omgerekend aan het eind van de dag 4,3 miljard euro hebben gespendeerd.

Het creditcardbedrijf VISA voorspelt maandag 31 miljoen transacties met zijn creditcards, met een piek tussen 1 en 2 uur in de middag omdat werknemers tijdens de lunchpauze ook nog gaan winkelen. Gemiddeld wordt er per seconde omgerekend bijna 18.000 euro uitgegeven met de creditcards, aldus het bedrijf.